becikowe złożony wniosek po śmierci dziecka

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
~nadina

becikowe złożony wniosek po śmierci dziecka

Post autor: ~nadina »

prosze o podpowiedź, czy jeśli rodzic dziecka składa wniosek o becikowe juz po śmierci dziecka becikowe się należy?? dziecko urodziło się żywe, zmarło po 2 tyg.
Wydaje mi się ze należy przyznać, czy mam racje??
~nadina

Re: becikowe złożony wniosek po śmierci dziecka

Post autor: ~nadina »

znalazłam odpowiedź, :)
~Ania

Post autor: ~Ania »

prosze o odpowiedz jaką pani znalazła, należy się ?
nowa
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: nowa »

jeżeli dziecko urodziło się żywe to zapomoga przysługuje jeżeli urodziło się martwe to zapomoga nie przysługuje
~Gosia

Post autor: ~Gosia »

bywalec ma rację
~miet

Post autor: ~miet »

Gdy moja ukochana wychodziła ze szpitala po urodzeniu martwego Piotrusia, pokazano nam dokument, w którym zostało jasno napisane, że becikowe w takiej sytuacji się należy. Niestety w dokumencie tym nie przytoczono żadnego artykułu, na który się powołano. Wiem, że większość ludzi żyje w przekonaniu, iż się nie należy, jednak spotykam się również z opiniami potwierdzającymi założenia wspomnianego wcześniej dokumentu. Czy jest ktoś kto zna podstawę prawną popierającą fakt, że becikowe należy się w przypadku gdy dziecko rodzi się martwe???
nowa
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: nowa »

Art. 15b. 1. Z tytułu urodzenia się żywego dziecka przyznaje się jednorazową zapomogę w wysokości 1 000 zł na jedno dziecko. (dz. u. z 2006 nr 139 poz 992 z późn. zm) ustawa o świadczeniach rodzinnych

piszesz miet że twoja ukochana urodziła martwe dziecko. niestety ale becikowe w takim przypadku nie przysługuje
ODPOWIEDZ