Bezdomny: zwrot kosztów bez wywiadu? - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 20 maja 2015, 14:33

Witam, mam problem dot. bezdomnego. Ostatni adres zameldowania klienta był w mojej gminie, więc zgodnie z prawem my powinniśmy pokryć koszt jego pobytu w schronisku dla bezdomnych. Jednakże gmina w której klient się "schronił" wysłała nam tylko fakturę - bez wywiadu, bez wniosku. Odpisaliśmy że do wydania decyzji potrzebujemy wywiadu i po 2 miesiącach przysłali tylko oświadczenie placówki, że klient faktycznie tam przebywał. Na jakiej podstawie mamy wydac decyzję? nie mam ustalonej syt. osobistej ani materialnej klienta. Mieliście podobna sytuację? Czy możemy dac decyzję odmowną z uwagi na nieustaloną sytuację klienta(brak info o dochodach itd)?
magdalena123456

Napisano: 21 maja 2015, 8:38

nie wydajesz żadnej decyzji bo nie ma wniosku klienta i wywiadu, napisz pismo że z powodu braku wywiadu ( brak możliwości ustalenia sytuacji faktycznej klienta) nie jest możliwa refundacja, dorzuć artykuły

Art. 102. 1. Świadczenia z pomocy społecznej są udzielane na wniosek osoby zainteresowanej, jej przedstawiciela
ustawowego albo innej osoby, za zgodą osoby zainteresowanej lub jej przedstawiciela ustawowego.

Art. 106. 1. Przyznanie świadczeń z pomocy społecznej następuje w formie decyzji administracyjnej.

4. Decyzję administracyjną o przyznaniu lub odmowie przyznania świadczenia, z wyjątkiem decyzji o odmowie
przyznania biletu kredytowanego oraz decyzji w sprawach cudzoziemców, o których mowa w art. 5a, wydaje się po przeprowadzeniu
rodzinnego wywiadu środowiskowego.
etam

Napisano: 01 cze 2015, 11:28

wyślij pismo do OPS w gminie w której przebywa bezdomny o przeprowadzenie wywiadu pod kątem odpłatności za pobyt w noclegowni. Może być tak ze noclegownia nie zatrudnia pracownika socjalnego
tomjazz

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x