Bierzmy wzór z lekarzy! - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 10 sty 2015, 15:40

Pewien istotny FAKT - którzy czyni wielką różnicę ....

Pracownicy socjalni w Wielkiej Brytani - dopuszczani są do takich czynności jak ocena stanu psychicznego np. pacjentów, którzy podejmowali próby samookaleczeń, próby samobójcze , ponieważ robią to w tak profesjonalny sposób, że niczym nie odbiegając od lekarzy psychiatrów, którzy do tej pory się tym zajmowali. Dlatego zmieniono przepisy, wyłączając psychiatrów z tej roli na wyłączność a zadanie pozwolono wykonywać taże im: pracownikom socjalnym . Jak doczytacie, dowiecie się, że pracownicy socjalni są w stanie ustalić odpowiednie leczenie dla pacjenta po wyjściu ze szpitala.Pracownik socjalny staje z lekarzem " do zdjęcia " jak równy z równym. Rozumiecie dlaczego tak jest i gdzie jest klucz do sucesu :?:

WNIOSEK:
Na tym etapie postrzegania naszego zawodu w tym: prestiżu, kompetencji nie ma szans "zaimponować" tym , którzy o losie pomocy społecznej decydują w całym tego słowa znaczeniu. Nikt na ten czas nie potraktuje poważnie naszego zrywu,nawet gdyby do niego jakimś cudem doszło, co znaczy też ,że nikt nie zadzwoni z Ministerstwa ( jak miało to mijece w przypadku lekarzy- ) zapraszając nas do poważnej rozmowy , która trwać będzie przez całą noc aż do czwartej nad ranem ..;)

ps. Ja wiem, ty wiesz i on /ono być może też wie, że w rzeczywistości praca, pracownika socjalnego jest ciężkim kawałkiem chleba i ponad wszelką wątpliwość - nie jeden lekarz by wymiękł, ale jednak gdzieś pozostaje, no właśnie to ale ....
Emilie

Napisano: 10 sty 2015, 16:09

za literówki i wyłącznośc bez "(..)"- upss...małe sorrki wypada dodać.
Emilie

Napisano: 10 sty 2015, 20:34

Rozumiemy dlaczego tak jest - pracownik socjalny w Wielkiej Brytanii - zarobek w przeliczeniu na zlotowki ok 9000zl na reke...
Rachmistrz Rozumny

Napisano: 10 sty 2015, 21:54

ale Rachmistrzu
on te 9000 zł bierze właśnie za wiedzę, kompetnecje i odpowiedzialność o której pisałam powyżej. Musimy przyznać przecież ,szczerze i " bez bicia "- że nie są to jednak kwalifikacje przeciętne!- ale te na bardzo wysokim poziomie. W Polsce ,zarobki 50% lekarzy rodzinnych wahają się od 4830 PLN do 8500 PLN- Tak? Czyli wszystko się zgadza - u nas taki pracownik socjalny traktowany byłby faktycznie jak lekarz- jedna grupa zaszeregowania.
Biorę teraz za przykład swojego pracownika socjalnego, pani w wieku 35 lat . Kompetencje i przygotowanie standardowe,czyli jak większość pracowników socjalnych w Polsce+ dużo wolnego miejsca, które pozostało i jest niewykorzystane... + staż pracy + dodatki, które bierze = 3.500 na rękę. Nie jest pokrzywdzony zatem ja uważam - biorąc pod uwagę liczby powyżej. Ja się nawet zastaawiam czy wobec tego Brytyjczyk nie zarabia zbyt mało u siebie.....
Emilie

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x