Błąd rachunkowy w decyzji - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 10 kwie 2015, 9:43

Witam, po miesiącu od wydania decyzji zorientowałam się, że zrobiłam błąd w wyliczeniu dodatku. Co teraz ?postanowienie, decyzja prostująca, czy może jeszcze coś innego? W dodatkach jestem nowa i nie bardzo wiem jak sobie z tym fantem poradzić. Pomocy.
młoda

Napisano: 10 kwie 2015, 20:50

Co teraz ? Ano nic, czyli zostawić tę decyzję w spokoju.
No, chyba że coś przymusza, ale w takim przypadku trzeba byłoby wiedzieć co przymusza.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 13 kwie 2015, 10:35

Dzięki za odpowiedź, muszę coś z tym zrobić bo mój "boss" się dopatrzył
młoda

Napisano: 13 kwie 2015, 11:54

Art. 113. § 1. Organ administracji publicznej może z urzędu lub na żądanie strony prostować w drodze postanowienia błędy pisarskie i rachunkowe oraz inne oczywiste omyłki w wydanych przez ten organ decyzjach.

spróbuj tego a tak nawiasem dobry urzędnik powinien mieć przy sobie KPA (tak jak katolik różaniec) i go używać
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 13 kwie 2015, 13:12

Dziękuję bardzo za wskazówki.

tak nawiasem mówiąc to jestem raczkującym urzędnikiem( zapytać o radę doświadczonych urzędników jest wskazane), a w przyszłości mam zamiar mieć przy sobie KPA zdecydowanie częściej niż katolik różaniec.
młoda

Napisano: 13 kwie 2015, 13:35

młoda.... a jak DUDA wygra ? ...... to w urzędach otworzą referaty wiary w cuda ..... a wiec różaniec warto również mieć pod ręką :lol:
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 13 kwie 2015, 13:47

ok, to o różaniec się zatroszczę jak Duda wygra ;)
młoda

Napisano: 13 kwie 2015, 20:58

małe ww bałamuci młodą totalnie, aż nie sposób przejść spokojnie. Ten różaniec i referaty niech przepuszczę, ale sposobu postępowania z decyzją nie wypada z racji miejsca dyskusji. Otóż art. 113 dotyczy spraw OCZYWISTYCH, czyli jakby niezauważalnych, nad którymi przechodzi się swobodnie odczytując właściwą treść. W omawianym przypadku mam wątpliwości, autor/ka też ma. Skoro są wątpliwości, to nie może by mowy o pomyłce oczywistej. Wobec tego miałyby tu zastosowanie przepisy o zmianie decyzji - art. 155 (taki pogląd już był kiedyś na forum). Konieczna byłaby zgoda strony, zapewne rozmowa z nią, korespondencja, zawiadomienie o wszczęciu postępowania, itd. Ba, może się okazać, że takiej zgody zabraknie i całe zamieszanie na marne. Dlatego ogólnie korzystniej zostawić jak jest i przekonać „bossa”. W końcu decyzja jest już ostateczna.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 13 kwie 2015, 21:22

oj tam PCW już od razu bałamuci ....... w TVN nie jesteśmy
Oczywiście róznież bym był za przesiedzeniem cicho ale jak sie boss 155 miało by tu wieksze zastosowanie ale te wszystkie związane z tym procedury moga młodą dokumentnie odstraszyć ;) a więc można pokusić się o mój pomysł
małe ww
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 14 kwie 2015, 13:02

jak trzeba to zrobię to postanowieniem 113 kpa, będzie łatwiej
mam nadzieję, że nikt mi za to głowy nie urwie.
Bardzo dziękuję.
młoda

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem