zawyżanie wydatków - pomocy!! - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 07 kwie 2015, 12:16

Co zrobić w przypadku gdy wnioskodawca zawyża wydatki za wodę?

Dzwoniłam do Spółdzielni Mieszkaniowej i okazało się,że w trakcie pobierania dodatku mieszkaniowego wnioskodawca podaje znacznie niższe koszty zużycia ciepłej wody, np. jednego miesiąca są to 3 metry sześcienne, następnego 5 metrów, 8 metrów itd, a gdy zbliża się termin składania wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego tych metrów robi się 12. Dzięki czemu Wnioskodawca otrzymuje znacznie wyższy dodatek niż powinien.

W chwili obecnej jestem na etapie wystosowania pisma do spółdzielnie w sprawie podania wydatków za okres poprzedzający złożenie wniosku tj. pół roku wstecz.

Co dalej z wnioskiem? W jaki sposób zmusić Wnioskodawcę do podawania faktycznego zużycia wody? Zakwalifikować część danego wydatku? Co zrobić? Pomocy!!
Rita

Napisano: 07 kwie 2015, 12:30

A czemu twierdzisz że za wyża wydatki gość penie nie lubi często prac skarpetek i zbiera zbiera zbiera przez pół roku a potem robi bardzo wielkie pranie. Jeśli gość poniósł te wydatki nic mu nie zrobisz ale możesz się dogadać żeby spółdzielnia wpisywała ci średnie wydatki za kwartał to trochę ostudzi jego zapędy
w tym miesiącu również będą spore rachunki za wodę bo przecież był Dyngus ..... :lol:
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 07 kwie 2015, 20:59

Ciekawy pomysł z rozliczeniem długookresowym. Oby przeszło.
Można też apelować do SM by ta rzetelniej rozliczała wnioskodawcę. Czasem wystarczy, by na miesiąc przed kolejnym dodatkiem po prostu odczytać stan licznika. Jak to w ogóle możliwe, że „wnioskodawca podaje”???. Tak w ogóle nie ma prawa być. Jeśli jednak rzeczywiście (ciekawe czy SM przyzna się), to rozliczenie między rzeczywistymi odczytami wydaje się jak najbardziej zasadne.

Jeśli to nie pomoże, to można zrobić jak kiedyś ktoś doradził na forum: w notatce przy przyjmowaniu wniosku zapisać np. że strony uzgadniają ograniczenie ilości wody do poziomu uwzględnionego w przepisach prawa, czyli do 5,4m³/(os.*mc) [nie pamiętam nazwy rozporządzenia, ale było takie], lub coś w tym rodzaju. Wtedy reszta wydaje się prosta, a sukces prawie pewny.

Gorzej w razie braku powyższego uzgodnienia. Wtedy można próbować samemu w decyzji ograniczyć wodę, na mocy art 6.6.2 naszej ustawy. Czasem może przejść nawet bez szczególnego uzasadnienia.
Solidne uzasadnienie bardzo pożądane na wypadek odwołania. Można argumentować, że np. na rozrzutne gospodarowanie wodą za publiczne pieniądze nie można pozwalać i mus coś robić, że gdyby lokal był zasobie gminnym, to gmina mogłaby zadziałać w zakresie opłat itp.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 08 kwie 2015, 10:14

Bardzo dziękuję za pomoc!!

~ małe ww
Jestem pewna,że zawyża :) Rodzina czteroosobowa podaje mi miesięczną opłatę za wodę w wys. prawie 400 zł. Nikt nie jest na tyle głupi, by w to uwierzyć... Tym bardziej,że ta sama SM ma kilkudziesięciu innych domowników i żaden z nich nie ponosi takich opłat. Raz przyjęłam wniosek, drugi raz również- wiadomo różnie bywa, może akurat powódź mieli w domu i tych metrów tyle "uciekło", ale 3 raz nie mogę tego zaakceptować. Aż mnie nosi, gdy mam rozpatrywać taki wniosek względem innych "uczciwych" wnioskodawców. Dziękuję za poprawę humoru :lol:

~ PCW
Myślałam również o zastosowaniu tego Rozporządzenia,ale w tym przypadku nie będzie ono miało zastosowania, ponieważ wnioskodawca nigdy nie podał zużycia wody pow. 21m sześc. (4os * 5,4m sześc.)

Ogólnie myślałam,że na podstawie nadesłanych przez SM informacji wyliczę średnią wydatków z połowy roku poprzedzającego złożenie wniosku. Czy dobrze rozumiem,że powinnam zrobić to za porozumieniem z wnioskodawcą? SM również poproszę,by miała nad nimi kontrolę.
Jeszcze raz bardzo dziękuję.
Rita

Napisano: 08 kwie 2015, 20:52

Rita pisze: Czy dobrze rozumiem,że powinnam zrobić to za porozumieniem z wnioskodawcą?
Każdy sposób będzie dobry, jeśli cokolwiek pomoże. Powodzenia.
W ogólnym przypadku jednak nie ma co liczyć na porozumienie z wnioskodawcą, jednocześnie nasza ustawa nie przewiduje negocjacji, co najwyżej niezbędne uzupełnienia lub wyjaśnienia.
Co innego rozmowy i korespondencje ze spółdzielnią. Na ile da radę, to niech SM udostępni rozliczenia poszczególnych miesięcy w okresie dłuższym niż ostatnie półrocze. Liczby tam zawarte należy przeanalizować i wyciągnąć wnioski. Dla przykładu duże zużycie wody, nawet po owe 21m³, ale równomierne, nie dadzą dobrych podstaw do ingerencji, ale przy rozkładzie 21-1-1-1-1-1-21-1-1-1-1-1-21... można podejrzewać nieuczciwe manipulacje, którym warto się przeciwstawić.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 09 kwie 2015, 6:52

PS.
Nie zapominajmy o ciepłej wodzie lub podgrzaniu (uznawany poziom zwykle 50% zw.).
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 09 kwie 2015, 13:21

~PCW

Bardzo dziękuję za pomoc.
Rita

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem