Zgon klinetki i zaległości - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 07 kwie 2015, 12:42

Witam
Klientka pobierała dodatek mieszkaniowy na wynajmowany lokal mieszkalny. W miesiącu marcu zmarła. Dodatek nadal będę wypłacać, ponieważ zgodnie z art. 691 KC w stosunek najmu z mocy prawa wstąpił syn. Następnie zostałam poinformowana przez zarządce o zaległościach obejmujących pełne 2 m-ce. W związku z tym zobligowana jestem do wstrzymania w drodze decyzji wypłaty dodatku. Decyzję o przyznaniu dodatku mam jednak wydaną na zmarłą matkę. Jak wydać decyzje o wstrzymaniu ???
Czy w miejsce adresata decyzji zostawić puste (ponieważ matka nie żyje), a w uzasadnieniu napisać, że decyzja nie podlega doręczeniu stronie (zmarłej matce) z uwagi na jej zgon. A do wiadomości wysłać decyzje synowi ?
Agnieszka .

Napisano: 07 kwie 2015, 12:55

Ja bym wstrzymała dodatek. Syn tam nie mieszkał. I dodatek był przyznany tylko na 1 osobę. Potraktowałabym to tak jak by się wyprowadziła.
DM1

Napisano: 07 kwie 2015, 13:14

Syn mieszkał razem z matką. Dlatego decyzję o przyznaniu dodatku mieszkaniowego nie ruszam (syn ma prawo). Wstrzymać muszę jednak tą decyzję ze względu na zaległości. I pytanie jak to zrobić ?
Gość

Napisano: 07 kwie 2015, 14:07

Brak strony postępowania - zostawić
fff

Napisano: 07 kwie 2015, 14:46

Mam wypłacać dodatek, mimo zaległości ? A czy ktoś nie zarzuci mi bezczynności, skoro przepisy nakładają na mnie obowiązek wstrzymania ?
Agnieszka .

Napisano: 07 kwie 2015, 20:20

zakończ natychmiast decyzję , syn powinien złożyć nowy wniosek. Nie może być realizowany dodatek na osobę zmarłą!!!
ewa 55

Napisano: 07 kwie 2015, 21:26

Eee tam. Wbrew rozpowszechnionym poglądom ośmielam się głosić, że dodatek musi trwać, póki nikt (jak dotąd) nie podał logicznego sposobu zakończenia dodatku w przypadku, gdy zostają domownicy.
No, ale wobec zadłużenia mus wstrzymać dodatek i pilnie wymyślić sposób. Technicznie wstrzymać nie problem: wyłączamy z najbliższego przelewu i tyle. Jak to technicznie przeprowadzić, to na razie sprawa wewnętrzna urzędu (zostawmy na inną okazję).
No, ale syn musi się dowiedzieć, by móc zareagować, a ponadto przepis prawa nakazuje decyzję. Też nie widzę problemu. Czyż nie wystarczy wpisać, że wstrzymuje się wypłatę dodatku przyznanego decyzją z dnia .... nr...?
Jeśli ktoś naprawdę musi podać nazwisko (nie wiem po co i dlaczego), to może śmiało dodać „dodatku przyznanego Pani ....”.
No i w czym problem???
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x