Śmierć wnioskodawcy - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 13 kwie 2015, 14:05

Witam
Jeśli w trakcie pobierania dodatku mieszkaniowego, umiera wnioskodawca i adresat decyzji, to należy stwierdzić wygaśnięcie decyzji o przyznaniu dodatku mieszkaniowego ???
Agnieszka .

Napisano: 13 kwie 2015, 14:13

ja miałam taki przypadek 2 razy i wygaszałam decyzję
Bożena1303

Napisano: 13 kwie 2015, 21:10

BZDURA. :mrgreen:

Po pierwsze nie ma czegoś takiego jak wygaszanie decyzji.

Po drugie nie w każdym przypadku decyzja wygasa.

Po trzecie założę się, że (w połowie przypadków) nie umiecie poprawnie napisać decyzji, a zwłaszcza uzasadnić.

No dobra. Tych co „wygaszają” w każdym przypadku proszę o wyjaśnienie kiedy i dlaczego dodatek leży w interesie społecznym lub kiedy i dlaczego nie leży. ;)
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 14 kwie 2015, 8:20

To co w końcu trzeba zrobić? Jak napisać decyzję? Na kogo dalej pisać decyzję, bo przecież do dodatku braliśmy dochód całej rodziny i cała rodzina korzysta z tego dodatku.
Gość

Napisano: 14 kwie 2015, 11:16

Moim zdaniem, w przypadku śmierci wnioskodawcy należy stwierdzić wygaśnięcie decyzji o przyznaniu decyzji o dodatku mieszkaniowego, ponieważ jest to prawo osobiste, niezbywalne dot. konkretnej osoby przyznane w drodze indywidualnej decyzji i nie może być przeniesione na inną osobę.

Podstawa prawna: art. 162 § 1 pkt 1 i § 3 KPA
Uzasadnienie: śmierć - bezprzedmiotowość + interes społeczny (zawsze jest)

Szczegóły: Wyrok WSA w Krakowie, sygn. akt: III SA/Kr 253/10 z dnia 09-02-2011
Do tej pory nie stwierdzałam wygaśnięcia, ale teraz przekonuje się, że decyzje trzeba wyeliminować z obrotu prawnego w przypadku śmierci wnioskodawcy.
A Wy jak robicie ?
Gość

Napisano: 14 kwie 2015, 11:18

Od: Agnieszka .
Moim zdaniem, w przypadku śmierci wnioskodawcy należy stwierdzić wygaśnięcie decyzji o przyznaniu decyzji o dodatku mieszkaniowego, ponieważ jest to prawo osobiste, niezbywalne dot. konkretnej osoby przyznane w drodze indywidualnej decyzji i nie może być przeniesione na inną osobę.

Podstawa prawna: art. 162 § 1 pkt 1 i § 3 KPA
Uzasadnienie: śmierć - bezprzedmiotowość + interes społeczny (zawsze jest)

Szczegóły: Wyrok WSA w Krakowie, sygn. akt: III SA/Kr 253/10 z dnia 09-02-2011
Do tej pory nie stwierdzałam wygaśnięcia, ale teraz przekonuje się, że decyzje trzeba wyeliminować z obrotu prawnego w przypadku śmierci wnioskodawcy.
A Wy jak robicie ?
Agnieszka .

Napisano: 14 kwie 2015, 11:53

ja jestem podobnego zdania co Agnieszka
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 14 kwie 2015, 12:36

Ja też jestem podobnego zdania. Trochę inaczej postępuję, kiedy wnioskodawca nie był jedynym lokatorem mieszkania, na które przyznałam dodatek. Wówczas udaję, że o niczym nie wiem. Oczywiście nie powinno tak się robić (wg mnie), ale tak jest prościej.

P.S. Gasnąć to nie to samo, co gasić. Wyłącznie wtedy, kiedy mi decyzje płoną, wygaszam je, zwykle kawą. Hihi.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 14 kwie 2015, 20:47

Krwawa jak widzę ma pogląd najbliższy mojemu.

Ja jednak z tezami wyroku się nie zgadzam. Sąd buduje uzasadnienie na wątpliwym założeniu, że zawsze decyzja bezprzedmiotowa pozostaje w kolizji z interesem społecznym. Ja tu zauważam sprzeczność z przepisem Kpa, który wyraźnie rozgranicza interes społeczny od bezprzedmiotowości. Najwyraźniej nawet sąd nie radzi sobie z wykazaniem interesu społecznego.
Moim zdaniem jeśli interes społeczny pozwala na dodatek dla całego gospodarstwa domowego wieloosobowego, to taki sam interes ma miejsce, gdy 1 członka nagle zabraknie. Obowiązek utrzymania mieszkania dotyczy solidarnie wszystkich i dodatek słuzy każdemu z nich (czyż źle myślę?) Nijak nie mogę zrozumieć jak odejście osoby wpływa nagle na interes społeczny i to tak drastycznie. Niech mi wreszcie ktoś logicznie wytłumaczy!!! Do tego czasu będę upierać się: po śmierci wnioskodawcy dodatek zostawiamy (chyba że gospodarstwo było 1-osobowe).

Znajduję jeszcze inne ułomności w cytowanym wyroku, ale na dziś powyższe niech wystarczy .
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 15 kwie 2015, 12:52

Kiedyś po śmierci najemcy nie dokonywałam wygaśnięcia dm. i nagle powstały zaległości. Chcialam wstrzymac dm, ale komu decyzja o przyznaniu była na osobę, która w międzyczasie zmarła. Ostatecznie wyplaciłam dm do końca, ale to mnie nauczyło, że zawsze wygaszam decy. jeśli ktoś umrze.
BooBoo

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x