https://forum.ops.pl/viewtopic.php?f=57&t=207259237
Herka pisze:
Jeżeli kartę chcemy ZAKTUALIZOWAĆ należy wejść w zakładkę "Zarządzanie kartami", wyszukać kartę i wybrać dla niej na dole strony "Aktualizuj dane teleadresowe". Pojawi się okno pozwalające na modyfikację numeru telefonu, maila i listy uprawnionych. Po zapisaniu dane zostaną przesłane do PWPW i osoba posiadająca kartę powinna otrzymać wiadomość na nowy numer telefonu. Numer karty i dane na niej zawarte nie ulegną zmianie, aktualizacja nie dotyczy bowiem karty tradycyjnej.
W kwestii formalnej ani anulowanie ani aktualizacja nie wymagają składania nowego wniosku. W przypadku aktualizacji można tak jak pisał @michu95 do starego wniosku jako jeden z dokumentów dodać sam załącznik ZKDR-4.
Gdybyś zaktualizował maila i okazałoby się, że ktoś nie dostał tej wiadomości na maila z nowym hasłem, to niech skorzysta z opcji odzyskania hasła??
Nie musisz nic anulować, jeżeli zostało wydane poprawnie, a błąd jest w adresie mailowym to moim zdaniem powinieneś poprawić email na prawidłowy i wtedy ta osoba niech spróbuje odzyskać hasło - na pewno jakaś opcja na ich stronie jest. Co prawda, jeśli ktoś miał założonego takiego maila jak podałeś (tego błędnego) to przyszedł mu kogoś numer karty xD i teoretycznie "chyba" mógł się zalogować na jego konto przez odzyskanie hasła. W mailu nie ma hasła, ale z tego co wiem, to można było je odzyskać, ponieważ kiedyś jednej Pani pomagałem to zrobić, ponieważ "skasowała" smsa z hasłem. Pamiętam, że było to do zrobienia, tylko instrukcje na ich stronie co gdzie wpisywać nawet mnie zaskakiwały - w sposób niejasny, nie wiadomo które hasło trzeba było podać i wymagało podania przy odzyskiwaniu nowego i przy pierwszym logowaniu też kazało zmienić. Masakra... z dobre 15min z tym walczyłem, gdzie taka procedura powinna trwać góra 2.
A tutaj, też informacja niżej, żeby zaktualizować, a nie anulować...
Herka pisze:
Jeżeli błąd popełniono w jednej z następujących danych to kartę (tradycyjną i elektroniczną) należy ANULOWAĆ: imię pierwsze, imię drugie, nazwisko, data urodzenia, termin ważności, pesel, numer dokumentu tożsamości. Jeżeli błąd popełniono w jednej z poniższych danych to kartę (elektroniczną) należy ZAKTUALIZOWAĆ: numer telefonu, adres e-mail, lista osób uprawnionych do wizualizacji karty. Poniżej znajduje się opis jak dokonać anulowania lub aktualizacji karty w zależności od potrzeby.