opsSR34 pisze:osoba złożyła mi wniosek o kdr na siebie, małżonka i 3 dzieci. Na siebie wnosi o kartę elektroniczną, dla żony i 3 dzieci o karty tradycyjne. Czy późniejsze zamówienie kart elektronicznych dla żony i 3 dzieci to opłata za każdą kartę 9,56 zł czy 9,21 zł od 01.01.2019 ? ten wnioskodawca nie miała nigdy jeszcze kart , teraz jak składa to na te formy po raz pierwszy nie płaci nić czy tak ?
Napisałeś, że osoba złożyła wniosek, a za chwilę że późniejsze zamówienie? To jak w końcu? Składa wniosek po raz pierwszy o kartę i chce tradycyjną i elektroniczną to nic nie płaci. Jeśli składa po jakimś czasie drugi wniosek o dodatkową formę karty to płaci 9,21 za każdą kartę pod warunkiem, że:
- członek rodziny wielodzietnej składa wniosek o kartę elektroniczną, a kartę tradycyjną miał wydaną po 31 grudnia 2017 r. albo złoży wniosek o kartę elektroniczną po 31 grudnia 2019 r.
- członek rodziny wielodzietnej składa wniosek o kartę tradycyjną, gdy wcześniej została mu udostępniona karta elektroniczna.
Jeśli pierwszy wniosek był złożony przed 1 stycznia 2018 r. to do końca tego roku dodatkową formę karty może wyrobić bezpłatnie. Dlaczego bezpłatnie? bo przed 1 stycznia 2018 roku nie mógł złożyć wniosku o kartę elektroniczną, a osoby które składały po 31 grudnia 2017 r. mogły już o taką kartę wnosić, ale jeśli nie wniosły i się namyśliły to powinny zapłacić za "dodatkową" robotę.
Co do duplikatu to tak jak napisał iks_ps, czyli 9,56 - duplikat a dodatkowa forma to dwie różne kwoty. Ja z WPS w Olsztynie dostałem pismo w związku z zmianą tych kwot w KDR, i m.in. było w nim o tych kwotach, które są aktualne od 1 marca br. Warto takie pisma w odpowiedni sposób segregować i pilnować, bo np. na stronie ministerstwa są jeszcze stare kwoty za duplikat itp...