Błąd w decyzji - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 22 sie 2016, 11:32

Pomóżcie!
Na początku kwietnia wydawałyśmy kilka decyzji, które miały w uzasadnieniu zapis "Sposób realizacji wypłaty w formie gotówkowej". Dopatrzyłyśmy się z kierownikiem, że brakuje nazwy banku i kolejne decyzje były wydawane z zapisem ""Sposób realizacji wypłaty w formie gotówkowej w kasie banku XXX". Wspólnie z kierownikiem stwierdziliśmy, że jak będzie więcej czasu to wydamy postanowienie prostujące ten zapis. Teraz chciałabym to poprawić i z tego co widzę to mogę powołać się na 2 artykuły z kpa: art. 111 i art. 113 kpa. Tylko, że art. 111 mówi o tym, że uzupełnić decyzję można w terminie 14 dni od daty doręczenia decyzji (a minęły już 4 miesiące) a art. 113 mówi o tym, że można w drodze postanowienia prostować błędy pisarskie i inne oczywiste omyłki, ale czy na to mogę się powołać?
Jeśli ktoś miał taką lub podobną sytuację albo wie jak to ogarnąć to proszę o podpowiedź :)
Z góry dziękuję :)
DanaUM
Praktykant
Od: 28 lip 2016, 15:32
Zajmuję się:

Napisano: 22 sie 2016, 11:51

wg mnie możesz wydać postanowienie na podst. art.113 kpa ,
zuzia12345

Napisano: 22 sie 2016, 12:11

nic nie zmieniasz, nie robisz nic z tymi decyzjami.
Wypłata jest czynnością materialno-techniczną i decyzja nie ulega zmianie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 22 sie 2016, 12:41

dziękuję za odpowiedź :)
DanaUM
Praktykant
Od: 28 lip 2016, 15:32
Zajmuję się:

Napisano: 01 paź 2018, 9:13

witam
źle wystawiłam decyzję - w sentencji decyzji przyznałam tylko zasiłek rodzinny a powinnam była jeszcze odmówić zasiłek rodzinny na wrzesień i październik
co mam teraz z robić sprostowanie z urzędu?

podstawa prawna i uzasadnienie są dobrze jedynie
almi
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 11:16
Zajmuję się: ŚW/ZR/FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem