koordynacja - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 22 sie 2016, 12:23

bardzo proszę mógłby ktoś wrzucić wzór pisma z zapytaniem o koordynacje?? jak to piszecie? potrzebuje porównania...:)
??????

Napisano: 22 sie 2016, 12:30

Na podstawie art. 16 ust. 1 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci w załączeniu przesyłam wniosek o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego wraz z załącznikami dot. Pani... zam.... z prośbą o zweryfikowanie czy w/w sprawie mają zastosowanie przepisy o systemie koordynacji zabezpieczenia społecznego.
zuzia12345

Napisano: 22 sie 2016, 12:38

tylko ze to nie jest wniosek tylko Pani dziś zgłosiła ze mąż wyjechał za granice... i chce pobierać na drugie dziecko normalnie
??????

Napisano: 22 sie 2016, 12:51

zmień na art. 16 ust.2 -opisz ze pani ma przyznane świadczenie i że w dniu..,zgłosiła ,że mąż wyjechał za granicę, weź odpowiednie dokumenty i przeslij
zuzia12345

Napisano: 22 sie 2016, 12:53

Ośrodek Pomocy Społecznej w ....... zwraca się z prośbą o ustalenie czy w sprawie Państwa:
1. ......
2. .......
mają zastosowanie – zgodnie z art. 16 ust.2 ustawy z dnia 11 lutego 2016 r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci ( Dz.U.z 2016 r. poz. 195) - przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego - " W przypadku przebywania osoby, o której mowa w art. 4 ust.2, lub członka rodziny tej osoby w dniu wydania decyzji przyznającej świadczenie wychowawcze lub po dniu jej wydania poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej w państwie, o którym mowa w ust. 1 organ właściwy występuje do marszałka województwa o ustalenie, czy w sprawie mają zastosowanie przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego".

W dniu ...... decyzją nr ...... przyznaliśmy Pani ...... prawo do świadczenia wychowawczego na okres od.......do ....... na dzieci:
1. ......,
2. ......

Dnia ...... zgodnie z art. 20 ust. 1 ustawy z dnia 11 lutego 2016 r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci ( Dz.U.z 2016 r. poz. 195) - "W przypadku wystąpienia zmian mających wpływ na prawo do świadczenia wychowawczego osoba otrzymująca świadczenie wychowawcze jest obowiązana do niezwłocznego powiadomienia o tym organu właściwego wypłacającego to świadczenie"- Pani ...... poinformowała tut. Organ, iż jej mąż z dniem.... rozpoczął pozarolniczą działalność gospodarczą i z dniem ..... wyjechał do pracy do .......

W tym wypadku uznaliśmy, iż zachodzą przesłanki wskazujące na przebywanie Pana ...... poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej i uznaliśmy za zasadne wystosowanie zapytania do Marszałka Województwa.

Otrzymują:
1. Adresat
2. a/a

Do wiadomości:
1. Pan/Pani .......
500+

Napisano: 22 sie 2016, 12:55

bardzo Wam dziękuje :)
??????

Napisano: 22 sie 2016, 14:42

Witam, mam pytanie dot. koordynacja.

Dnia 28.06.2016r. klient oświadczył,że wyjeżdża za granicę (praca sezonowa na 6 tyg.)
Na podstawie tego od lipca wstrzymałam wypłatę oraz dałam druk dot. zatrudnienia za granicą do potwierdzenia przez pracodawcę(druk dostępny na stronie DOPS)

Dnia 19.08.2016r. przedstawił dopiero umowę o pracę( umowa w języku Niemieckim, nie ma zamiaru tłumaczyć, ponieważ nie posiada środków pieniężnych, napisał to w oświadczeniu) . Oczywiście ja wiem,że wszystkie dokumenty wysyłane do DOPS muszą być tłumaczone.
Umowa o prace miała być na 6 tyg. okazało się,że będzie trwała do 17.12.2016r.

Ww. dokumenty przesyłam do DOPS umowę w języku niemieckim też? Nadal do momentu odpowiedzi wstrzymuje świadczenia?
Mari

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x