błagam o pomoc - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 12 gru 2014, 9:34

Dzień dobry, mam ogromny problem i liczę na państwa pomoc. Mój brat sam wychowuje dwoje dzieci. Niestety brat zaczął pić, ma zadłużenie w czynszu i nie tylko. Pracuje, niestety z wynagrodzenia są ściągane zajęcia sądowe. Bez zajęć dochód pozwalałby na w miarę normalne funkcjonowanie. Teraz jeszcze spore zadłużenie w czynszu, musi je spłacić do końca roku, niestety są nikłe szanse...Parę miesięcy temu skierowałam wniosek na komisję alkoholową, brat chodzi na spotkania, ale są one raz na miesiąc, czasem dwa razy. To niewiele pomaga. Ostatnio okazało się że rodzina matki moich bratanków chce ich odebrać, mimo iż oni sami tego nie chcą. Jeden z nich jest prawie pełnoletni, drugi ma 14 lat. Czy bratu przysługiwałby asystent rodziny? słyszałem o czymś takim. Bardzo proszę o udzielenie informacji jak można pomóc w takiej sytuacji, wiem że tamtej rodzinie zależy na pieniądzach z renty, więź dzieci z ojcem nie ma dla nich znaczenia, już to kilka razy udowadniali.
brat

Napisano: 12 gru 2014, 9:55

Błagam, niech ktoś mi pomoże !!! jesteśmy już przy końcu sił..
brat

Napisano: 12 gru 2014, 10:55

w tym temacie to musisz iść do danego Ośrodka gdzie brat mieszka
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 12 gru 2014, 11:08

Nie mogę, mieszkam daleko, obecnie jedynie kontakt telefoniczny jest możliwy..
brat

Napisano: 12 gru 2014, 11:09

oczywiście, że kierownik GOPS może przyznać /wystąpić do podmiotu zatrudniającego AR) o przydzielenie dla rodziny Twojego bratu asystenta rodziny. O asystenta wnioskował będzie pracownik socjalny, który sporządzi diagnozę rodziny w stosownym wywiadzie środowiskowym.

Radzę byś poszła do OPS i zgłosiła problem, możesz nawet zostawić to na piśmie.
Z tego w jaki sposób opisałaś problem wynika że jest sporo argumentów, które wskazują, że trudności op- wychowawcze są , bezradność aktualnie występuje a w perspektywie będzie niewydolność , to kwestia czasu jeśli się nie zadziała.
Ale , ale .. na współpracę z asystentem rodziny brat będzie musiał wyrazić zgodę ( takie są zasady) wiec jeśli TY wystarasz się o AR- on niech nie odstawi szopki .Usługi specjalisty AR są nieodpłatne.
Podstawa prawna : Ustawa z dnia 9.06. 2011r o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej, art. który ciebie interesuje to m.in. 8 ,10, 11 w/ w ustawy.
emilka14

Napisano: 12 gru 2014, 11:20

emilka14, bardzo Ci dziękuję... naprawdę Wasza pomoc, nawet wirtualna to jakiś promyczek nadziei.. życzę Ci wszystkiego dobrego!
brat

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem