Okresowy na okres od grudnia do lutego????? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 12 gru 2014, 16:07

Mam pytanie. Czy w waszych ośrodkach przyznajecie zasiłki okresowe na okres np. od grudnia do lutego? Jestem pracownikiem socjalnym i widzę potrzebę przyznania takiego zasiłku w tym okresie i tak chce zawnioskować w wywiadzie. Co Wy na to? Podobno tak nie można. Choć wiem, że niektóre Ośrodki przyznają dożywianie na okres roku szkolnego, zasiłki stałe też są przecież przyznawane na dłużej niż do 31 grudnia. Proszę o uzasadnioną odpowiedz i ewentualną podstawę prawną.
piterrr

Napisano: 12 gru 2014, 20:48

Zasilku okresowego nie wolno przyznawac na rok nadtepny...to jest zaciagniecie zobowiazan...nie masz zatwierdzonrgo budzetu na 2015 tylko projekt...dozywianie tez nalezy przyznawac na rok kalendazowy...wyjatkiem sa zasilki stale na okres waznosci orzeczenia
beronika

Napisano: 16 gru 2014, 15:37

Jakaś podstawa do tego? Lubie jak coś wynika z konkretnych przepisów. A w naszej ustawie pisze że OPS ustala na podstawie okoliczności sprawy.
piterrr
Stażysta
Od: 16 gru 2014, 15:08
Zajmuję się:

Napisano: 18 gru 2014, 11:45

piterr - nie ma żadnych przeszkód prawnych do przyznania zasiłku okresowego od grudnia do lutego . Nie mogę już słuchać , czytać "bełkotu" o zaciąganiu zobowiązań , dyscyplinie finansowej itp.
Skoro można przyznac stały, który również jest zadaniem własnym to można i okresowy.
Tkwijmy dalej w udawaniu, że potrafimy zrobić setki wywiadów, wydrukować decyzje w ciągu jednego dnia , ba nawet jednej godziny !! Bo jak świadczyć np. usługi opiekuńcze 2 stycznia od godz. 8 ?? albo obiady w jadłodajni ?

Ciekawy jestem jak to rozwiązuje beronika
herbi

Napisano: 18 gru 2014, 14:55

Też mi się tak wydaje, tylko nie wiem jak do tego przekonać szefa. Na necie nic nie ma na ten temat.
piterrr
Stażysta
Od: 16 gru 2014, 15:08
Zajmuję się:

Napisano: 21 gru 2014, 18:34

12 grudnia większość ma klepnięty budżet

ja nie widzę przeciwwskazań
stały jest świetnym przykładem
aczkolwiek staramy się nie łączyć miesięcy z dwóch lat na jednej decyzji
jednak np przyznajemy okresowy na grudzień z wypłatą w styczniu - bo fizycznie nie ma już możliwości wypłacenia w grudniu

usług np nie przyznajemy bo nie mamy umów jeszcze podpisanej z wykonawcą
gdyby była - już byśmy przyznawali od stycznia
fiołek1

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x