Skoro nie ma na decyzji, to ta osoba powinna Ci przynieść zaświadczenie od kiedy ją w KRUS ze składek zdrowotnych wyrejestrowano, czy wstecznie, czy tylko bieżąco.
Ja wyrejestrowałam się z KRUS w sierpniu 2014r. i wtedy wykreślono mnie wstecznie również i ze składek zdrowotnych, ale to była kwestia 3 m-cy i to wtedy wyglądało tak, że w jeden dzień mi mówiono, że zdrowotnie to na bieżąco a gdy poszłam na drugi dzień się wyrejestrować to już stwierdzono, ze dostali zalecenie z centrali, że zdrowotnie też wstecznie. Może teraz co się zmieniło i musisz mieć jasność, bo przecież ten okres wsteczny się wydłużył, koniecznie zaświadczenie jest potrzebne.
A po co ubezp. zdrowotnie wstecz, przecież już po fakcie na tamten czas był ubezpieczony. Zdrowotne z KRUS płaci przecież budżet państwa, to po co znowu im wpłacac. my płacimy na bieżąco.Chociaż ZUS kaze wyrównywać. Wiec za daną osobę idą 2 składki???????????????
A może po prostu w budżecie musi się zgadzać kasa. Z innej puli idą pieniądze na dofinansowanie składek zdrowotnych w KRUS, a z innej na finansowanie składek zdrowotnych w świadczeniach rodzinnych i chodzi o przeksięgowanie by był porządek.
Porządek to nie w tym kraju.
A ostatnio miałam okazję sie przekonać jaki syf ma NFZ z ubezpieczeniami zdrowotnymi.
Także nie ma co robic sztucznych problemów.
Wyjdzie brak ubezpieczenia zdrowotnego to na podstawie pobierania świadcz4enia osrodek ubezpieczy wstecznie.