błędnie przyznany zasiłek stały a wydłużony wiek emerytalny - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 5    [ Posty: 46 ]

Napisano: 04 lip 2014, 23:48

proszę o pomoc, w miesiącu kwietniu po ukończeniu przez pana 65 roku życia przyznałam zasiłek stały z powodu wieku zupełnie pomijając USTAWĘ z dnia 23 listopada 2012 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z podwyższeniem wieku emerytalnego. TYM SAMYM PAN BIERZE ZASIŁEK STAŁY NIE MAJĄC DO NOEGO PRAWA, JAK WYBRNĄĆ Z SYTUACJI I WSTRZYMAĆ ZASIŁEK STAŁY, NADMIENIAM ŻE W X NABĘDZIE PRAWO DO EMERYTURY ZUS!!! CO ZROBIĆ??? TA EWIDENTNIE MOJA POMYŁKA WYNIKNĘŁA Z NIEDOCZYTANIA PRZEZ MNIE PRZEPISÓW PRAWA!!!
justyna33

Napisano: 05 lip 2014, 1:11

no to kanał. popełniłaś poważny błąd. a za takie błędy się płaci. odpowiada za to każdy, kto uczestniczył w postępowaniu. wysokość kary zależy tylko od łaski pańskiej...
p..

Napisano: 05 lip 2014, 9:12

jestem świadoma tego że poniosę kare i przełożony wyciągnie za to konsekwencje, ale nie wiem jak rozwiązać z klientem, jak zakończyć decyzję jak ą uzasadnić? przełożony może mnie zobowiązać do zwroty tego zasiłku stałego wypłaconego dla klienta?
justyna33

Napisano: 05 lip 2014, 13:05

ponieważ zasiłek ten nie należał się gościowi wstrzymaj wypłatę , wydaj decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach , zwróć się pismem do ZUS i tam będą temu Panu potrącać ze świadczeń , prawdopodobnie rozłoży ZUS na raty ale kiedyś te pieniądze się odzyska
Halszka

Napisano: 05 lip 2014, 15:32

ale jak tą decyzje uzasadnić, niekompetencja pracownika socjalnego, na co się powołać? muszę znaleść najlepsze rozwiązanie zanim zgłoszę ten błąd przełożonemu. zapewne nie tylko mi zdarzył się tak poważny błąd, jak z tego wybrnąć?
justyna33

Napisano: 07 lip 2014, 21:03

Moim zdaniem sama decyzji nie możesz uchylić.... 106 nie przewiduje pomyłki pracownika.... w takim razie proponuję wysłac decyzję do sko.... niech stwierdzą nieważność decyzji z uwagi na rażące naruszenie prawa... tj. przyznanie świadczenia wbrew jasnemu i czytelnemu przepisowi....

nie będą to nienaleznie pobrane świadczenia... stało się... nic na to nie poradzisz
Rajski

Napisano: 07 lip 2014, 21:04

No i jeszcze zostaje zgoda strony na uchylenie decyzji... 155 kpa... wtedy zawsze można uchylić
Rajski

Napisano: 08 lip 2014, 6:40

dziękuję za koło ratunkowe, ale co wtedy z tym pobranym zasiłkiem, czy trzeba będzie go zwrócić, jeśli tak to czy przełożony może do tego zobowiązać mnie? czy takie sytuacje z wysłaniem decyzji do SKO zdarzały się u was z uwagi na pomyłkę pracownika.
justyna33

Napisano: 08 lip 2014, 9:44

Justyna- nie martw się. Mądry szef nie będzie karał Ciebie, tym bardziej finansowo- bo "tylko ten co nic nie robi nie myli się"
Tak jak radzi mec. Rajski masz 2 wyjścia:
1) albo uzyskasz zgodę Strony u uchylisz decyzję
2) albo prześlesz ją do SKO w celu stwierdzenia nieważności ( w SKO sprawa będzie trwała długo - w moim ok roku)
Przed pracodawcą wyraź skruchę. Musicie razem znaleźć konstruktywne rozwiązanie żeby " finanse grały", na to też jest sposób ;)
Pozdrawiam i trzymam kciuki
Percia

Napisano: 08 lip 2014, 11:24

pomalutku, jaka data urodzenia tego Pana?
Troglodite
Stażysta
Od: 08 sty 2014, 17:15
Zajmuję się:

Strona 1 z 5    [ Posty: 46 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x