błędnie przyznany zasiłek stały a wydłużony wiek emerytalny - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 3 z 5    [ Posty: 46 ]

Napisano: 08 lip 2014, 15:24

tylko co z tą d..ą zrobić, poczekać aż dostanie emeryturę? i wtedy wstrzymać?
justyna33

Napisano: 08 lip 2014, 18:12

justyna 33 pisze:Esia- decyzję wydał dział realizacji świadczeń, podpisana była przez kierownika, ale za wszystko co napisane w decyzji na podstawie wywiadu odpowiada pracownik socjalny
no to nie jest fer, pracownik u mnie daje propozycje, ja ja weryfikuję a także dokładnie sprawdzam akta sprawy, pisze sekcja która tżz sprawdza. jest sito. Jak kierownik się podpisuje to nie sprawdza???, nie ma weryfikacji ???tylko w ciemno???niebywałe :shock: :shock: :shock:
Wredna1

Napisano: 08 lip 2014, 19:36

Jeżeli chodzi o świadczenia już pobrane to wygląda na to że już nic nie zrobimy.. przynajmniej mnie nic nie przychodzi do głowy.. macie jakieś ciekawe pomysły?? nie są to nienależnie pobrane... żądać zwrotu nie można.. UW dotował?? Jeżeli tak... schowaj teczkę za szafę ..... W ostateczności kontrolujący stwierdzą, że dotacja została wydatkowana niezgodnie z przeznaczeniem i tyle... gmina zwróci dotację .... po krzyku..

nie łam się... każdy się myli...
Rajski

Napisano: 08 lip 2014, 20:39

Wredna1 pisze:
justyna 33 pisze:Esia- decyzję wydał dział realizacji świadczeń, podpisana była przez kierownika, ale za wszystko co napisane w decyzji na podstawie wywiadu odpowiada pracownik socjalny
no to nie jest fer, pracownik u mnie daje propozycje, ja ja weryfikuję a także dokładnie sprawdzam akta sprawy, pisze sekcja która tżz sprawdza. jest sito. Jak kierownik się podpisuje to nie sprawdza???, nie ma weryfikacji ???tylko w ciemno???niebywałe :shock: :shock: :shock:
sprawdza, sprawdza, ale kiedy ma na to czas!!!!poza tym jest to u nas kwestia zaufania do pracownika, zazwyczaj jak ktoś zrobi błąd (na mniejszą skalę niż ja) to jest wykładnia, że "tak ,to jeszcze wychodzi na to że trzeba nas kontrolować", ale nie o tym ten wątek, nawaliłam i to konkretnie, więc nie mogę obwiniać współuczestniczących w postępowaniu. za wszystko odpowiada pracownik socjalny.
justyna33

Napisano: 08 lip 2014, 20:46

Rajski pisze:Jeżeli chodzi o świadczenia już pobrane to wygląda na to że już nic nie zrobimy.. przynajmniej mnie nic nie przychodzi do głowy.. macie jakieś ciekawe pomysły?? nie są to nienależnie pobrane... żądać zwrotu nie można.. UW dotował?? Jeżeli tak... schowaj teczkę za szafę ..... W ostateczności kontrolujący stwierdzą, że dotacja została wydatkowana niezgodnie z przeznaczeniem i tyle... gmina zwróci dotację .... po krzyku..

nie łam się... każdy się myli...
tak- UW dotował.
tak też myślałam aby poczekać do czasu aż Pan osiągnie odpowiedni wiek i złoży rezygnację u nas bo otrzyma świadczenie z ZUS. zamknąć decyzję, potem starać się zapomnieć o wpadce i liczyć na cud, że teczka nigdy nie zostanie skontrolowana.
Tylko zastanawiam się jak w uzasadnieniu wówczas ując że rezygnuje bo osiągnął wiek, a wcześniej go nie miał, to na jakiej podstawie był wypłacany zasiłek. u nas praktykowane jest tak że osoba składa rezygnację kiedy otrzyma pierwsze świadczenie, potem ZUS zwraca nam wysokość zasiłku stałego pobranego za okres kiedy złożył wniosek do zus a otrzymał pierwsze świadczenie.
justyna33

Napisano: 09 lip 2014, 7:42

Czy ten pan jest zdrowy? Czy może mieć uznaną niepełnosprawność w stopniu umiarkowanym w związku ze złym stanem zdrowia przed datą złożenia wniosku?
Gość

Napisano: 09 lip 2014, 7:56

niestety nie, nie ma orzeczenia o stopniu niepełnosprawności. gdyby miał - zasiłek stały byłby przyznany na tej podstawie. więc orzeczenie o niepełnosprawności nie może mnie uratować :cry:
justyna 33

Napisano: 09 lip 2014, 9:02

Ciągle myślę Justyno o Twojej sprawie. Moim zdaniem dotację należy zwrócić. Tylko jak? Klient otrzymane środki dawno już spożytkował, a jego niskie dochody nie pozwalają na zwrot.
Moja propozycja jest taka
1. klient prosi o uchylenie decyzji od dnia przyznania zas. stałego
2. Wy decyzję uchylacie
3. Przyznajecie Klientowi zas. celowy w wysokości pobranego stałego
4. klient wpłaca Wam do kasy zwrot

A teraz proszę o pomoc Pana Grzegorza :)
Czy nie przekombinowałam za bardzo :?:
Percia

Napisano: 09 lip 2014, 9:47

ale jak można zobowiązać klienta do zwrotu należności które pobrał nie za swojej winy tylko w wyniku pomyłki organu? a na jakie art się powoływać w decyzji
justyna 33

Napisano: 09 lip 2014, 10:04

Ano nie można- dlatego nie możesz decyzją zobowiązywać Go do zwrotu. Musicie po prostu się dogadać- dasz mu celówkę, żeby miał z czego oddać stały. A decyzji uchylającej nie musisz uzasadniać, gdyż będzie spełniała ona żądanie Strony.

Zaznaczam, że jest to tylko moja interpretacja, więc zrozumiem jeżeli posypie się na mnie grad krytyki.
Percia

Strona 3 z 5    [ Posty: 46 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x