no więc jak, czy ktoś z Was to weryfikował?justyna 33 pisze:a zastanowiła mnie jeszcze jedna kwestia, mianowicie: czy osoby które miały przyznany zasiłek stały z uwagi na wiek przed wejściem w życie ustawy o wydłużonym wieku emerytalnym, to czy w tych sytuacjach te decyzje zostały przez was weryfikowane
no właśnie zastanawiam się nad tym co z tymi osobami co już miały przyznany zasiłek stały z uwagi na wiek na starych przepisach, po zmianie wieku emerytalnego mogły już nie być do niego uprawnione np. przez kilka miesięcy do czasu kiedy go nie osiągnęły - uwzględniając aktualne zmiany~123 pisze:Przecież ZUS nie weryfikował uprawnień do emerytury, to dlaczego ty chcesz weryfikować uprawnienie do zasiłku stałego ?
nic mi to nie da, bo zasiłek stały bierze od kwietnia, a jeśli nawet otrzymałby orzeczenie to nikt nie wystawi z datą wsteczną , poza tym jest już wydana decyzja. a dodatkowo u nas na komisje czeka się ok 3 miesiące więc do tego czas Pan nabierze prawo do emerytury ZUS, podpowiedzcie mi tylko czy najlepszym rozwiązaniem z tej sytuacji będzie wstrzymanie zasiłku stałego na wywiadzie kontrolnym w m- wrześniu kiedy od października będzie miał prawo z ZUS. nie mogę zobowiązywać Pana do zwrotu świadczeń które pobrał nie ze swojej winy. czy naprawdę nikt wcześniej nie popełnił podobnego błędu co do niesłusznie przyznanego świadczenia i nie jest w stanie mnie podratowaćzzzzz pisze:Skieruj Pana na KIZ- może otrzyma umiarkowany ( wiek +....) A może prace społeczno-użyteczne ( miał by możliwość zwrotu nienależnie pobranych świadczeń . Dołożyć ceówkę lub okresówkę i jakoś przeżyje i odda. Prace społeczno- użyteczne w tym przypadku byłyby super ( nie liczą się do dochodu)