błędnie przyznany zasiłek stały a wydłużony wiek emerytalny - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 4 z 5    [ Posty: 46 ]

Napisano: 09 lip 2014, 10:15

ależ dziękuje bardzo za każda podpowiedz ;) ja jednak jestem za tym żeby wstrzymać mu w momencie nabycia prawa do emerytury ZUS czy tak nie było by najlepiej? tylko pozostanie mi uzasadnić dlaczego wstrzymują stały- z uwagi na osiągnięcie wieku ?
justyna 33

Napisano: 09 lip 2014, 10:59

a zastanowiła mnie jeszcze jedna kwestia, mianowicie: czy osoby które miały przyznany zasiłek stały z uwagi na wiek przed wejściem w życie ustawy o wydłużonym wieku emerytalnym, to czy w tych sytuacjach te decyzje zostały przez was weryfikowane :idea:
justyna 33

Napisano: 09 lip 2014, 12:13

Ostrożnie z tym celowym... nie tak publicznie... to już pod kodeks karny podlatuje...

jeżeli chce zwrócić dobrowolnie to nie dyskutujemy z tym... zwraca na konto, gmina zwraca dotację i tyle... z jakich powodów zwrócił?? co to kogo obchodzi...z wrócił... to jest ważne, gmina oddała dotację, więc nie ma czego zwracać, nie ma odsetek itp.. itd...
Rajski

Napisano: 09 lip 2014, 19:56

justyna 33 pisze:a zastanowiła mnie jeszcze jedna kwestia, mianowicie: czy osoby które miały przyznany zasiłek stały z uwagi na wiek przed wejściem w życie ustawy o wydłużonym wieku emerytalnym, to czy w tych sytuacjach te decyzje zostały przez was weryfikowane :idea:
no więc jak, czy ktoś z Was to weryfikował?
wychodzi na to, że niestety nie ma dla mnie prawnie poprawnego rozwiązanie, a Pana nawet nie miałabym czelności pytać o zwrot. a pozwólcie, że zapytam jeszcze o teks jednolity u. o .p. s z 2013r, dlaczego w nim nie zmieniono tego zapisu o wieku emerytalnym skoro jego zmiana pojawiła się uż w 2012
justyna33

Napisano: 09 lip 2014, 23:20

Skieruj Pana na KIZ- może otrzyma umiarkowany ( wiek +....) A może prace społeczno-użyteczne ( miał by możliwośc zwrotu nienależnie pobranych świadczeń . Dołożyć celówkę lub okresówkę i jakoś przeżyje i odda. Prace społeczno- użyteczne w tym przypadku byłyby super ( nie liczą się do dochodu)
zzzzz

Napisano: 10 lip 2014, 8:23

Przecież ZUS nie weryfikował uprawnień do emerytury, to dlaczego ty chcesz weryfikować uprawnienie do zasiłku stałego ?
~123

Napisano: 10 lip 2014, 9:10

~123 pisze:Przecież ZUS nie weryfikował uprawnień do emerytury, to dlaczego ty chcesz weryfikować uprawnienie do zasiłku stałego ?
no właśnie zastanawiam się nad tym co z tymi osobami co już miały przyznany zasiłek stały z uwagi na wiek na starych przepisach, po zmianie wieku emerytalnego mogły już nie być do niego uprawnione np. przez kilka miesięcy do czasu kiedy go nie osiągnęły - uwzględniając aktualne zmiany
justyna 33

Napisano: 10 lip 2014, 9:15

zzzzz pisze:Skieruj Pana na KIZ- może otrzyma umiarkowany ( wiek +....) A może prace społeczno-użyteczne ( miał by możliwość zwrotu nienależnie pobranych świadczeń . Dołożyć ceówkę lub okresówkę i jakoś przeżyje i odda. Prace społeczno- użyteczne w tym przypadku byłyby super ( nie liczą się do dochodu)
nic mi to nie da, bo zasiłek stały bierze od kwietnia, a jeśli nawet otrzymałby orzeczenie to nikt nie wystawi z datą wsteczną , poza tym jest już wydana decyzja. a dodatkowo u nas na komisje czeka się ok 3 miesiące więc do tego czas Pan nabierze prawo do emerytury ZUS, podpowiedzcie mi tylko czy najlepszym rozwiązaniem z tej sytuacji będzie wstrzymanie zasiłku stałego na wywiadzie kontrolnym w m- wrześniu kiedy od października będzie miał prawo z ZUS. nie mogę zobowiązywać Pana do zwrotu świadczeń które pobrał nie ze swojej winy. czy naprawdę nikt wcześniej nie popełnił podobnego błędu co do niesłusznie przyznanego świadczenia i nie jest w stanie mnie podratować :oops:
justyna 33

Napisano: 10 lip 2014, 10:40

Dziewczyno ogarnij się! Zobacz ile osób próbuje Ci pomóc!
Nie brnij dłużej z tym stałym. Klient nie ma do niego prawa, więc czym prędzej uchylaj tą decyzję, bo z każdym miesiącem rośnie kwota wypłaconych świadczeń , które przyznałaś "z rażącym naruszeniem prawa".
Dopóki ZUS nie przyzna Panu emerytury ratuj Go celówkami lub okresówką.

Trzymam kciuki!
Percia

Napisano: 10 lip 2014, 13:11

Posłuchaj dobrej rady wstrzymał wypłatę stałego a jeżeli o winę to leży też po stronie kierownictwa gdyż podbijając decyzje powinna sprawdzić czy jest ok i dopiero zatwierdzić więc winy nie ponosisz sama -pracownik może się pomylić ale kierownik nie on odpowiada za całość i sprawdza pod względem merytorycznym
bea1

Strona 4 z 5    [ Posty: 46 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x