bon energetyczny - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 44 z 57    [ Posty: 563 ]

Napisano: 17 wrz 2024, 7:58

DariaAwaria999 pisze:
16 wrz 2024, 10:46
Małżeństwo złożyło oddzielnie wnioski o wypłatę bonu energetycznego. Najpierw żona, minutę później mąż.
Twierdzą, że oddzielnie gospodarują, chodź chwilę wcześniej podali się w dodatku osłonowym razem. Generalnie nie ma śladu oddzielnego gospodarowania.
Co zrobić?
- żonie przyznać jako jednoosobowe gosp., bo tak zawnioskowała, zaś u męża zgromadzić dokumentacje (np. wykaz śmieci, z dodatku osłonowego itp.), że nie są oddzielnie i wydać decyzję odmowną?
Skład gospodarstwa domowego zgodnie z ustawą , na dzień składania wniosku. Poza tym, co to znaczy "nie ma śladu oddzielnego gospodarowania"? Na jakiej podstawie chcesz stwierdzić , że nie są oddzielnie?
urzędnik20
Stażysta
Od: 21 maja 2021, 12:36
Zajmuję się: św/FA/śr

Napisano: 17 wrz 2024, 8:44

W celu wyjaśnienia wątpliwości w zakresie pojęcia wspólnego gospodarowania, spośród wielu przykładów
wyjaśnień na gruncie orzecznictwa sądów, można przytoczyć fragment jednego z wyroków Naczelnego Sądu
Administracyjnego określającego definicję wspólnego gospodarowania: „Wspólnie gospodarować oznacza
wspólne prowadzenie gospodarstwa domowego. Cechami charakterystycznymi dla prowadzenia wspólnego
gospodarstwa domowego może być udział i wzajemna ścisła współpraca w załatwianiu codziennych spraw
związanych z prowadzeniem domu, niezarobkowanie i pozostawanie w związku z tym na całkowitym lub
częściowym utrzymaniu osoby, z którą prowadzi się gospodarstwo domowe, a wszystko dodatkowo uzupełnione
cechami stałości, które tego typu sytuację charakteryzują. Na okoliczność wspólnego gospodarowania składają
się różne elementy, jak ponoszenie kosztów i opłat za mieszkanie, opieka udzielana w chorobie, wykonywanie
zwykłych czynności związanych z prowadzeniem gospodarstwa domowego, dysponowanie wspólnymdochodem
z przeznaczeniem na zaspokojenie potrzeb życiowych.”(I OSK 1483/16).
Iśka75
Stażysta
Od: 04 paź 2023, 8:08
Zajmuję się: pracuję w dziale świadczeń społecznych

Napisano: 17 wrz 2024, 8:49

Hej, ja bym sprawdziła: 1)czy rozliczyli się razem lub może 1 ze stron nie ma dochodu wówczas nie ma mowy o osobnym gospodarowaniu, 2) na kogo jest umowa na wodę i śmieci, 3) na kogo jest umowa u zarządcy, 4) oświadczenie pod odpowiedzialnością karną każda strona a w nim :od jakiej daty nie gospodarują? czy złożyli wniosek o separację? Czy płaci któraś ze stron alimenty na drugą stronę?
Iśka75
Stażysta

Napisano: 18 wrz 2024, 7:40

Powinnam wysłać wezwanie, później wszczęcie i odmowa dla Pana? Jego wniosek był drugi. Małżeństwo co jakiś czas kombinuje z rozdzieleniem się na gospodarstwa - bardzo konfliktowe osoby. W ostatniej osłonówce byli razem.
DariaAwaria999
Praktykant
Od: 02 kwie 2022, 11:39
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 18 wrz 2024, 7:55

DariaAwaria999 pisze:
18 wrz 2024, 7:40
Powinnam wysłać wezwanie, później wszczęcie i odmowa dla Pana? Jego wniosek był drugi. Małżeństwo co jakiś czas kombinuje z rozdzieleniem się na gospodarstwa - bardzo konfliktowe osoby. W ostatniej osłonówce byli razem.
Jak konfliktowi to może raz się pokłócą i prowadza oddzielne gospodarstwa, a jak się pogodzą to znowu wspólne. Te ustawy są takie dziurawe, że ludzie robią co chcą.
Anna
Cerkiewne
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 29 kwie 2020, 12:19
Zajmuję się: siedzę sobie

Napisano: 18 wrz 2024, 8:51

Po zgromadzeniu dokumentacji, że gospodarują oddzielnie (np. deklaracja ze śmieci, ostatnia osłonówka) to w międzyczasie wysyłam wezwanie do Pana o wyjaśnienie, wszczęcie i odmowę. A pani przyznaję jako jednoosobowe?
DariaAwaria999
Praktykant

Napisano: 18 wrz 2024, 9:21

Hej, aby przyznać 1 osobie trzeba mieć argumenty :) jak konfliktowi to będzie odwołanie a wówczas twarde dowody się liczą. Wezwanie koniecznie dla obu stron, niech każdy złoży oświadczenie art. 75 § 2 KPA (od kiedy nie są razem, czy mają złożony wniosek o separację lub czy zamierzają złożyć). Zwróć uwagę czy razem przyjeżdżają (spierają w załatwianiu spraw urzędowych) i zrób notatkę służbową z tego faktu. Tak jak pisałam sprawdź czy wspólnie się rozliczyli jako małżeństwo, umowy na kogo są z zarządcą, ile osób zameldowanych, na kogo umowy za media. Jeśli prywatne mieszkanie to niech napiszą w oświadczeniu kto jest właścicielem i podadzą księgę wieczystą. Jak będą się uchylać to znaczy, że kłamią i tyle. A ty będziesz mieć twarde dowody.
kiedyś stworzyłam oświadczenie z art 75 § 2 KPA z konkretnymi pytaniami dla właśnie takiego małżeństwa jak twoi i wysłałam pocztą: 1) moje miejsce zamieszkania to adres...2) pod tym samym adresem zamieszkuje ....3) prowadzę/nie prowadzę gospodarstwa domowego z...4) lokal przy ul... jest własnością moją/wspólną o nr KW .....
Odmówił odpowiedzi na pytania i tym samym uchylił się więc odmowa lub bez rozpatrzenia jak nie przyjdzie z oświadczeniem. Powodzenia
Iśka75
Stażysta

Napisano: 18 wrz 2024, 9:45

czyli mężowi (osoba która jako druga złożyła wniosek) - generalnie mąż przyniósł obydwa wnioski, ale żona dał jako pierwszy) - dać odmowę po zebraniu dokumentów, a żonie przyznać jako jednoosobowe i wniosła pierwsza?
DariaAwaria999
Praktykant

Napisano: 18 wrz 2024, 9:49

a jeśli chodzi o wszczęcie to dołączam do wniosku i mam z głowy :)

miejscowość, dnia……………………r.
Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w xxxxx
ul. ……..
00-000 xxxxxx
Pan/Pani:

…………………………………..
ul.
…………………………………..
00-000 miejscowość

ZAWIADOMIENIE

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w xvxvxv jako organ właściwy do realizacji zadań z zakresu bonu energetycznego zgodnie z art. 61 § 1 Kodeksu postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2024 r., poz. 572 ze zm.) zawiadamia o wszczęciu postępowania w sprawie ustalenia uprawnień do: bonu energetycznego

………………………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………………………..…

POUCZENIE

Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2024 r., poz. 572 ze zm.)

Art. 41 § 1. W toku postępowania strony oraz ich przedstawiciele i pełnomocnicy mają obowiązek zawiadomić organ administracji publicznej o każdej zmianie swojego adresu.
§ 2. W razie zaniedbania obowiązku określonego w § 1 doręczenie pisma pod dotychczasowym adresem ma skutek prawny.

Art. 10. § 1. Organy administracji publicznej obowiązane są zapewnić stronom czynny udział w każdym stadium postępowania, a przed wydaniem decyzji umożliwić im wypowiedzenie się co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań.

Art. 79a § 1. W postępowaniu wszczętym na żądanie strony, informując o możliwości wypowiedzenia się co do zebranych dowodów i materiałów oraz zgłoszonych żądań, organ administracji publicznej jest obowiązany do wskazania przesłanek zależnych od strony, które nie zostały na dzień wysłania informacji spełnione lub wykazane, co może skutkować wydaniem decyzji niezgodnej z żądaniem strony.

Otrzymują:
• Adresat
• a/a

Otrzymałem(am) i zapoznałem(am) się z pouczeniem: miejs., dnia…………………………………………
(data, podpis)
Iśka75
Stażysta

Napisano: 18 wrz 2024, 12:29

DariaAwaria999 pisze:
18 wrz 2024, 9:45
czyli mężowi (osoba która jako druga złożyła wniosek) - generalnie mąż przyniósł obydwa wnioski, ale żona dał jako pierwszy) - dać odmowę po zebraniu dokumentów, a żonie przyznać jako jednoosobowe i wniosła pierwsza?
ja bym tak zrobiła :)
Iśka75
Stażysta

Strona 44 z 57    [ Posty: 563 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x