Liczba osób wchodzących w skład gospodarstwa domowego jest ustalana na dzień złożenia wniosku o wypłatę bonu energetycznego.
Liczba osób wchodzących w skład gospodarstwa domowego jest ustalana na dzień złożenia wniosku o wypłatę bonu energetycznego.
Mam podobny przypadek konfliktowego pana... Mieszka na terenie naszej gminy od 2022 roku, śmieci płacone za 1 osobę. Pan bez dochodów, zeznanie podatkowe złożone wspólnie z żoną... Został wezwany do wyjaśnień, dlaczego nie wpisał żony do składu rodziny jeśli rozliczają się wspólnie. Oświadczył, mi że mieszka sam, żona prowadzi odrębne gospodarstwo domowe w innej gminie a na złożenie zeznania podatkowego z żoną zezwala ordynacja podatkowa... Upierać się, że żona ma być w składzie rodziny?Iśka75 pisze: ↑18 wrz 2024, 9:21Hej, aby przyznać 1 osobie trzeba mieć argumentyjak konfliktowi to będzie odwołanie a wówczas twarde dowody się liczą. Wezwanie koniecznie dla obu stron, niech każdy złoży oświadczenie art. 75 § 2 KPA (od kiedy nie są razem, czy mają złożony wniosek o separację lub czy zamierzają złożyć). Zwróć uwagę czy razem przyjeżdżają (spierają w załatwianiu spraw urzędowych) i zrób notatkę służbową z tego faktu. Tak jak pisałam sprawdź czy wspólnie się rozliczyli jako małżeństwo, umowy na kogo są z zarządcą, ile osób zameldowanych, na kogo umowy za media. Jeśli prywatne mieszkanie to niech napiszą w oświadczeniu kto jest właścicielem i podadzą księgę wieczystą. Jak będą się uchylać to znaczy, że kłamią i tyle. A ty będziesz mieć twarde dowody.
kiedyś stworzyłam oświadczenie z art 75 § 2 KPA z konkretnymi pytaniami dla właśnie takiego małżeństwa jak twoi i wysłałam pocztą: 1) moje miejsce zamieszkania to adres...2) pod tym samym adresem zamieszkuje ....3) prowadzę/nie prowadzę gospodarstwa domowego z...4) lokal przy ul... jest własnością moją/wspólną o nr KW .....
Odmówił odpowiedzi na pytania i tym samym uchylił się więc odmowa lub bez rozpatrzenia jak nie przyjdzie z oświadczeniem. Powodzenia
Hej, zobacz wyrok WSA w Krakowie z dnia 28-03-2023 III SA/Kr 1664/22jolka74 pisze: ↑23 wrz 2024, 11:14Mam podobny przypadek konfliktowego pana... Mieszka na terenie naszej gminy od 2022 roku, śmieci płacone za 1 osobę. Pan bez dochodów, zeznanie podatkowe złożone wspólnie z żoną... Został wezwany do wyjaśnień, dlaczego nie wpisał żony do składu rodziny jeśli rozliczają się wspólnie. Oświadczył, mi że mieszka sam, żona prowadzi odrębne gospodarstwo domowe w innej gminie a na złożenie zeznania podatkowego z żoną zezwala ordynacja podatkowa... Upierać się, że żona ma być w składzie rodziny?Iśka75 pisze: ↑18 wrz 2024, 9:21Hej, aby przyznać 1 osobie trzeba mieć argumentyjak konfliktowi to będzie odwołanie a wówczas twarde dowody się liczą. Wezwanie koniecznie dla obu stron, niech każdy złoży oświadczenie art. 75 § 2 KPA (od kiedy nie są razem, czy mają złożony wniosek o separację lub czy zamierzają złożyć). Zwróć uwagę czy razem przyjeżdżają (spierają w załatwianiu spraw urzędowych) i zrób notatkę służbową z tego faktu. Tak jak pisałam sprawdź czy wspólnie się rozliczyli jako małżeństwo, umowy na kogo są z zarządcą, ile osób zameldowanych, na kogo umowy za media. Jeśli prywatne mieszkanie to niech napiszą w oświadczeniu kto jest właścicielem i podadzą księgę wieczystą. Jak będą się uchylać to znaczy, że kłamią i tyle. A ty będziesz mieć twarde dowody.
kiedyś stworzyłam oświadczenie z art 75 § 2 KPA z konkretnymi pytaniami dla właśnie takiego małżeństwa jak twoi i wysłałam pocztą: 1) moje miejsce zamieszkania to adres...2) pod tym samym adresem zamieszkuje ....3) prowadzę/nie prowadzę gospodarstwa domowego z...4) lokal przy ul... jest własnością moją/wspólną o nr KW .....
Odmówił odpowiedzi na pytania i tym samym uchylił się więc odmowa lub bez rozpatrzenia jak nie przyjdzie z oświadczeniem. Powodzenia