Bon energetyczny
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW/FA
- Kontakt:
Bon energetyczny
Czy macie już rozpatrzone i wypłacone wszystkie wnioski o wypłatę bonu energetycznego? U nas czekamy jeszcze na ZUS i nie wiem czy mam nadal czekać czy może wzywać stronę do przedłożenia zaświadczenia z ZUS lub oświadczenia
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
-
- Referent
- Zajmuję się: FA ŚR DM CP BE
- Kontakt:
Re: Bon energetyczny
Ja widząc jaka jest wysokość składek, sama obliczyłam wysokość 13 i 14 emerytury brutto i rozpatrzyłam wnioski.
Teraz przychodzą odpowiedzi z ZUS po 1,5 miesiąca i wszystko się zgadza
Teraz przychodzą odpowiedzi z ZUS po 1,5 miesiąca i wszystko się zgadza
-
- Referent
- Zajmuję się: św
- Kontakt:
sami liczylismy 13 i 14.
rozpatrzone mamy wnioski
rozpatrzone mamy wnioski
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR, ŚW, KDR, ZA ZYCIEM
- Kontakt:
A jak dokładnie to przeliczacie . Możecie podać wzór?/
-
- Referent
- Kontakt:
składka zdrowotna to 9% kwoty brutto
-
- Praktykant
- Zajmuję się: FA, KDR
- Kontakt:
Proszę podać jak dokładnie Pani to liczy, ponieważ w odpowiedzi z ZUS jest kwota brutto, kwota zaliczki na podatek, kwota składki na ubezpieczenie zdrowotne i wychodzi nam kwota do wypłaty (netto).Skąd Pani wie, jaka jest kwota zaliczki na podatek?
-
- Referent
- Kontakt:
W ogóle nie patrzę na zaliczkę na podatek,
bo jeśli emeryt nie ma w rozliczeniu rocznym w ogóle podatku to nie mogę odjąć podatku, którego nie ma - jeśli ZUS pobrał mu zaliczkę, to potem US mu to zwrócił (jeśli bym odjęła zaliczkę to wtedy zaniżyłabym dochód) - w definicji dochodu jest: przychody pomniejszone o .... należny podatek dochodowy (a nie pomniejszony o pobrane zaliczki na podatek)
a jeżeli w rozliczeniu rocznym jest podatek, to podatek dot. 13 i 14 emerytury wyliczam proporcjonalnie w stosunku do całego dochodu brutto
bo jeśli emeryt nie ma w rozliczeniu rocznym w ogóle podatku to nie mogę odjąć podatku, którego nie ma - jeśli ZUS pobrał mu zaliczkę, to potem US mu to zwrócił (jeśli bym odjęła zaliczkę to wtedy zaniżyłabym dochód) - w definicji dochodu jest: przychody pomniejszone o .... należny podatek dochodowy (a nie pomniejszony o pobrane zaliczki na podatek)
a jeżeli w rozliczeniu rocznym jest podatek, to podatek dot. 13 i 14 emerytury wyliczam proporcjonalnie w stosunku do całego dochodu brutto
-
- Referent
- Kontakt:
Podsumowując - od dochodu brutto odejmuję 13 i 14 brutto, a od całkowitej kwoty składek odejmuję składki zdrowotne od 13 i 14 emerytury.
Jeśli w rozliczeniu rocznym jest podatek to wyliczam podatek od 13 i 14 proporcjonalnie i tak obliczony podatek odejmuję od podatku emeryta
Jeśli w rozliczeniu rocznym jest podatek to wyliczam podatek od 13 i 14 proporcjonalnie i tak obliczony podatek odejmuję od podatku emeryta
Oprócz Bon energetyczny - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
Tom, de Charette...
bon energetyczny areszt śledczy
wniosek o VAT z gazu po terminie
Archiwum - refundacja podatku VAT
Bon energetyczny, a zgon wnioskodawcy.
SKO uchyliło decyzję odmowną wydaną w skutek uchybienia terminu na zgłoszenie źródła ogrzewania
Dodatek gazowy / niedochowanie terminu 30 dni od otrzymania faktury VAT
Za który rok dochody do wnisku o VAT?
Pompa w ceeb przed zainstalowaniem Bon
Dodatki w 2025
Bon Energetyczny - wniosek bez rozpatrzenia
Odmowa korety bonu.
Nieodebrane wezwanie przez epuap
czyste powietrze zaświadczenie czyjest sens?
zmiana zapisu w CEEB
czy należy się bon w podwyższonej kwocie? deklaracja w CCEB złożona 20 września 2024 r.