Witam. Kto z was w zakładzie pracy ma bony z ZFSS? Chodzi mi o podatek od takich bonów. Np przyznano bon w wysokości 500 zł. zakupuję taki bon z ZFSS a podatek w kwocie 90 zł potrącić z wynagrodzenia z rachunku bieżącego jednostki? Czy przyznać talon na 500 zł, fizycznie przekazać pracownikowi bon na kwotę 410 zł a 90 zł podatku odprowadzić z konta zfss? Proszę o pomoc. PILNE!!!
Bony o różnej wartości w zależności od dochodów pracownika , żeby nie naliczać składek ZUS . Poza tym zrobię listę z ZFSS i podatek również rozliczę z tego konta.
ja tak ogólnie napisałam" bony " ale u nas rzeczywiście jest kasa z tym ,ze tak jak napisałam wyżej w różnej wysokości i podatek z konta ZFŚS . Różnice są niewielkie , ale ZUS się nie przyczepi co do składek.
a pod jaki pkt waszego regulaminu podchodzą te "bony"?
sama zaczęłam się zastanawiać czy nie wypłacić pracownikom na Święta. tylko nie wiem pod co to podciągnąć? pod pomoc finansową??
robicie do tego jakąś tabelę, żeby to zróżnicować?
oczywiście każdy pracownik składa wniosek wykazuje dochody, ustalany dochód na członka rodziny i według widełek przyznajemy świadczenie pieniężne, które jest opodatkowane i wypłacane pracownikom i podatek płacimy z ZFŚS