brak faktury-jest decyzja SKO - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 20 kwie 2017, 11:28

Stanowisko SKO w przypadku odmowy przyznania ryczałtu na zakup opału z uwagi na brak faktury (w tym przypadku odcięty dopływ energii, klient nie otrzymuje faktur od 10 lat):
Organ I instancji powinien w sposób wyczerpujący zebrać i rozpatrzyć materiał dowodowy tj. zwrócić się do operatora o nadesłanie duplikatu faktury za okres, kiedy usługa była świadczona. Zapis "ostatni okres rozliczeniowy" nie powinien być bowiem utożsamiany z okresem poprzedzającym złożenie wniosku.
Przytoczono wyrok WSA w Lublinie ( III SA/Lu 458/11): przerzucenie na wnioskodawcę ciężaru udowodnienia istotnych okoliczności nie zwalnia organu prowadzącego postępowanie od realizacji zasad określonych w art. 7 i 77 kpa. Tylko w tym przypadku, nawet jeśli zwrócę się sama do operatora, czy będzie on dysponował rachunkiem sprzed 10 lat? Nie mówiąc o śmiesznie niskiej stawce za tamten okres...
W decyzji nie ma wzmianki o innej możliwości wyliczenia stawki (np. porównanie ze stawką, jaką ma sąsiad czy też naliczenie w/g średniej).
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 20 kwie 2017, 12:24

Może nie powinnam tego pisać ale... SKO chyba też w sposób wyczerpujący nie zebrało materiału dowodowego i w sposób bardzo okrojony Wypowiedzieli się na ten temat.
Klara27
Starszy referent
Od: 12 paź 2016, 13:25
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne

Napisano: 20 kwie 2017, 20:54

Mnie z kolei opinia SKO zadowala. Pozwala ona na wykorzystanie starszych faktur oraz na pozyskiwanie faktur przez gminę. Rozwiązania raczej pożyteczne i warte zapamiętania.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 21 kwie 2017, 7:34

Ja dotychczas tak właśnie robiłam, jeżeli trzeba było wykorzystywałam też starsze faktury, natomiast nie występowałam do energii o kopię. Któregoś razu poprosiłam jednak ich o potwierdzenie na piśmie, że kobieta albo "nie ma podłączonego źródła energii" albo jaka jest u niej cena brutto za kwh skoro nie dostarczyli jej przez długi okres faktury i nie mam możliwości policzenia tego. Odpowiedź była taka- nic nie będziemy wystawiać.
Pozdrawiam :)
Klara27
Starszy referent

Napisano: 24 kwie 2017, 9:40

PCW pisze: Pozwala ona na wykorzystanie starszych faktur oraz na pozyskiwanie faktur przez gminę. Rozwiązania raczej pożyteczne i warte zapamiętania.
Na dobrą sprawę, jeśli organ ma załatwiać dokumenty zamiast wnioskodawcy to zabraknie nam pracowników. Nie chcę wyjść na bezdusznego urzędasa, rozumiem jeśli człowiek jest niepełnosprawny, starszy czy po prostu nie radzi sobie... Ale większość nie donosi dokumentów, bo ma to gdzieś. Uważa, że urząd powinien załatwić wszystko za niego, bo jemu się należy :cry:
Maxima
VIP

Napisano: 28 kwie 2017, 20:45

No a mnie ciekawi na jaką podstawę prawna organ ma się powołać by wystąpić z wnioskiem do operatora o udostępnienie danych w tym przypadku duplikatu faktury?? We wszystkich innych ustawach w oparciu o które pracuje mam taki zapis na który mogę się powołać i wtedy dane są udostępniane, ale w ustawie o dodatkach mieszkaniowych się nie doszukałam. Ktoś ma jakiś pomysł?
cytrusek
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 20 mar 2017, 15:55
Zajmuję się: ŚW/DM/DE/KDR/OCHRONA_DANYCH

Napisano: 28 kwie 2017, 22:08

Ja mam. W ustawie ani gdzie indziej nie mogę doszukać się zapisu, że wnioskodawca ma dostarczyć fakturę, a faktura jest konieczna, na mocy przepisów Rozporządzenia. Jeśli nie wnioskodawca, to musi organ rozpatrujący wniosek na podstawie Kpa, choćby na mocy art. 77 §1.
Zdaję sobie sprawę, że uzyskanie dokumentu z zakładu energetycznego jest mało prawdopodobne. Nie słychać, by komuś się udało. Wprost przeciwnie, kilka dni temu był na forum wpis o porażce w tym zakresie. No, ale może kiedyś komuś się uda.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 28 cze 2017, 7:23

PCW pisze:No, ale może kiedyś komuś się uda.
Udało mi się uzyskać z ENERGA OBROT SA zaświadczenie informujące o wysokości stawki, jaka obowiązywała przed odłączeniem klientowi dopływu energii. Dość szybko otrzymałam odpowiedź. Wytłumaczyli, że było to 10 lat temu i nie dysponują fakturą, ale mogą podać wysokość stawki za 1 kWh. Wiec mogłam naliczyć wydatki ryczałtowe.
Jednakże od tej chwili zobowiązuję klientów do dostarczenia faktur. Widać można je uzyskać, trzeba tylko chcieć. Nie będę zbierać dokumentów za klienta, to on ubiega się o dodatek. No są oczywiście wyjątki, kiedy to zrobie, ale na ogół zobowiązuję na piśmie do dostarczenia.
Maxima
VIP

Napisano: 28 cze 2017, 9:38

Cieszę się, że Tobie Maxima się udało. W razie trudnych spraw będę próbować raz jeszcze. Występując o takie zaświadczenie powoływałaś się na ustawę o DM, rozporządzenie i KPA? Pozdrawiam
Klara27
Starszy referent

Napisano: 28 cze 2017, 10:42

art. 7 oraz art. 77 § 1 KPA, ale wytłumaczyłam też w pismie do czego jest mi niezbędna faktura
Maxima
VIP

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x