Domofon, sprzątanie części wspólnej, energia wspólna... - czy to są wydatki, które możemy przyjąć do dodatku mieszkaniowego.
Poczytałam trochę forum i widzę, że zdania są podzielone.
Proszę jeszcze o sugestie jak postępujecie w takim przypadku.
Do stawki gminnej przyrównujesz tylko i wyłącznie czynsz - zgodnie z art. 6 ust. 6 pkt 1) ustawy. Natomiast pkt 2 mówi, że liczyć opłaty jakie byłyby w gminie (ale bez przyrównywania do ich wysokości).Krwawa pisze:Myślę, że wszystkie powyższe składniki trzeba liczyć do wydatków, oczywiście z zastrzeżeniem obniżki sumy ich oraz innych składników, takich jak eksploatacja, fundusz remontowy, etc. do wysokości stawki gminnej.
Przepis ten mówi o wydatkach, które byłyby pokrywane w ramach czynszu. Te wydatki to nie czynsz (tzn. nie czynsz w rozumieniu prawa, bo rozumienie wśród ludzi jest różnorakie).Maxima pisze:Do stawki gminnej przyrównujesz tylko i wyłącznie czynsz - zgodnie z art. 6 ust. 6 pkt 1) ustawy.
Miałam na myśli, że wydatki typu CO, zużycie wody, wywóz odpadów etc. nie przyrównujemy do stawki gminnej.PCW pisze:Z tą energią zgoda. Ale tym czynszem to nie bardzo wyszło.
Przepis ten mówi o wydatkach, które byłyby pokrywane w ramach czynszu. Te wydatki to nie czynsz (tzn. nie czynsz w rozumieniu prawa, bo rozumienie wśród ludzi jest różnorakie).