Najem mieszkania prywatnego w Spółdzielni Mieszkaniowej. - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 24 kwie 2017, 11:26

Najem mieszkania prywatnego w Spółdzielni Mieszkaniowej.

Wynajmujący ma umowę z właścicielem w której jest zawarty "czynsz" + "wszystkie opłaty do Spółdzielni Mieszkaniowej".

Kto jest zarządcą mieszkania? Właściciel czy Spółdzielnia Mieszkaniowa?

I co w przypadku kiedy na wniosku jako zarządca podpiszę się "Spółdzielnia Mieszkaniowa" (a umowa najmu jest z właścicielem mieszkania) - co liczyć?
DTJM
Praktykant
Od: 23 kwie 2014, 8:40
Zajmuję się:

Napisano: 24 kwie 2017, 11:35

Czynsz musisz przyrównać do takiego, jaki obowiązuje w zasobie mieszkaniowym gminy w waszej miejscowości (uwzględnić czynniki obniżające i podwyższające stawkę podstawową czynszu) + liczysz opłaty zgodnie z art. 4 i 4a ustawy o dodatkach mieszkaniowych oraz § 2.1 pkt 1) Rozporządzenia Rady Ministrów.
Z ostatniego szkolenia wyniosłam informację, ze to nie ma znaczenia kto podpisze wniosek. Nawet jakby nie miał podpisu to nie mozna odmówić DM, tylko samemu zweryfikować dane zawarte we wniosku. Pod tym względem jestem elastyczna: prywatna osoba wynajmująca określa w oświadczeniu na czyje konto przelewac DM tj. jego czy spółdzielni.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 24 kwie 2017, 21:16

Maxima pisze:nie ma znaczenia kto podpisze wniosek
Dla prawa do dodatku, to owszem, lecz za podpisem idą kolejne obowiązki, także przelewy. Dla mnie jest istotna różnica, czy te pieniążki trafią do mnie czy np. do Maximy.
DTJM pisze:Kto jest zarządcą mieszkania? Właściciel czy Spółdzielnia Mieszkaniowa?
W ogóle to SM, ale przy dodatkach mieszkaniowych rolę tę moim zdaniem może pełnić właściciel.
DTJM pisze:I co w przypadku kiedy na wniosku jako zarządca podpiszę się "Spółdzielnia Mieszkaniowa" (a umowa najmu jest z właścicielem mieszkania)
Moim zdaniem moze być tak i owak, ale podpis musi być osoby reprezentującej tego zarządcę, który jest wpisany na górze wniosku.
Problem kto tam ma figurować? Ano drobny problem. Powiem tak: jeśli SM się podpisze, to sukces pełny. Jeśli nie zechce, to zostaje liczyć na podpis właściciela.
DTJM pisze:co liczyć?
Wszystko, co ustawa pozwala zaliczyć.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x