Taki właśnie mam zamiar. Tylko zastanawiam się jak to napisać.malinkka pisze: 24 lis 2021, 18:12 Jak chcesz ruszyć sprawę, to nie kłóć się z gminą/opsem o to co powinni udostępnić, bo szkoda czasu. Jak źle się zasłaniają przepisami to tylko droga sądowna.
Napisz od razu do UW. Tak zdetronizowano u nas szefową - bez uprawnień - przyjaciółkę prezydenta.
brak kwalifikacji mojego kierownika
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Re: brak kwalifikacji mojego kierownika
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS/ŚW/FA/ŚR
- Kontakt:
Proponuję dać sobie spokój bo nic z tego nie będzie. Jeżeli osoba przez 5 lat pracowała wykonując zadania świadczeń rodzinnych i alimentacyjnych i odbywało się to w ops, to jak najbardziej spełnia ustawowe wymogi. W ustawie jest zapis "co najmniej 3-letni staż pracy w pomocy społecznej oraz specjalizację z zakresu organizacji pomocy społecznej". Chyba, że odbywało się to w ramach innych struktur. To wtedy mozna powiadomić służby wojewody. Oni to prześwietlają.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Żadne przepisy nie przewidują sankcji za zatrudnienie pracowników bez kwalifikacji.Można jedynie złożyć skargę do Rady Gminy.
https://samorzad.pap.pl/kategoria/prawo ... -bez-stazu
https://samorzad.pap.pl/kategoria/prawo ... -bez-stazu
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
-
- Administrator
- Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu
- Kontakt:
Dlaczego zawiść??
Jeśli osoba faktycznie nie ma uprawnień do zajmowanego stanowiska, to chyba nie powinna go zajmować. Pomijam fakt prawomocności decyzji przez nią podejmowanych, podpisywanych.
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Solitudo animae
-
- Referent
- Kontakt:
Nie spełnia jeśli pracowała tylko przy świadczeniach o których piszesz. Jest pismo ministerstwa dot. oficjalnego stanowiska i interpretacji stażu w pomocy społecznej, w którym piszą że trzeba wykonywać zadania ujęte w ustawie o pomocy społecznej. Więc alimenty czy rodzinne nie są takimi zadaniami. Jest również dostępnych wiele wyroków sądowych w tej sprawie, gdzie orzecznictwa w podobny sposób definiują "staż w pomocy społecznej"lutek107 pisze: 25 lis 2021, 9:37 Proponuję dać sobie spokój bo nic z tego nie będzie. Jeżeli osoba przez 5 lat pracowała wykonując zadania świadczeń rodzinnych i alimentacyjnych i odbywało się to w ops, to jak najbardziej spełnia ustawowe wymogi. W ustawie jest zapis "co najmniej 3-letni staż pracy w pomocy społecznej oraz specjalizację z zakresu organizacji pomocy społecznej". Chyba, że odbywało się to w ramach innych struktur. To wtedy mozna powiadomić służby wojewody. Oni to prześwietlają.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Praca w domu
Na jakiej podstawie Pani moze twierdzic, ze Pani kierownik brakuje kwalifikacji ? Pewnie wie od ossob trzecich, ktore tez nie moga wiedziec, Organ nadrzedny to gmina lub urzad miasta, i to oni majawzglad w dokumenty zatrudniajac osobe na dane stanowisko i skoro Pani Kierownik zostala przyjeta poprzez analize dokumentow, to chyba odpowiedzialnosc spoczywa na Wojcie czy Burmistrz. Pani chce walczyc z wiatrakami, wyglada na to ze nowa Pani kierownik zwolnila Pania z pracy, Pani chce sie mscic i szuka dziury w calym. Nawet jesli znajdzie sie jakas przeslanka zeby odwolac Pania kierownik ze stanowiska, nic Pani nie zyska. I pewnie bedzie Pani wnosic, że zwolnienie Pani bylo bezzasadne bo Pani kierownik nie malanadany moment takich uprawnien. Juz widze jak nowa Pani kierownik Pania zatrudnia majac na uwadze jakies prywatne dochodzenia.
Facta non praesumuntur, sed probantur - Okoliczności faktycznych nie domniemywa się, lecz udowadnia (wymagają udowodnienia)
Facta probantur, iura novit curia - Okoliczności faktyczne udowadnia się (należy udowodnić), a prawo (przepisy prawne) zna sąd
Falsa demonstratio non nocet - Fałszywe oznaczenie (przedmiotu czynności) nie szkodzi, do momentu w którym wina nie zostanie udowodniona.
Primum non nocere - Po pierwsze nie szkodzić
Facta non praesumuntur, sed probantur - Okoliczności faktycznych nie domniemywa się, lecz udowadnia (wymagają udowodnienia)
Facta probantur, iura novit curia - Okoliczności faktyczne udowadnia się (należy udowodnić), a prawo (przepisy prawne) zna sąd
Falsa demonstratio non nocet - Fałszywe oznaczenie (przedmiotu czynności) nie szkodzi, do momentu w którym wina nie zostanie udowodniona.
Primum non nocere - Po pierwsze nie szkodzić
Ostatnio zmieniony 25 lis 2021, 11:33 przez Horison, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Referent
- Kontakt:
nikt mnie nie zwolnił. Przeniosłam się dawno do innego mopsu. Zanim ta Pani dostała kierownicze stanowisko. Tylko szlak mnie trafie, że ludzie dostają robotę po znajomości mimo nie spelniania wszystkich przesłanek zawartych w ustawie. Ja cięzko pracuję na to aby móc w przyszłości dostać kierownicze stanowisko, kończyłam kursy specjalistyczne i zasuwam przy zadaniach wynikajacych z ustawy o pomocy społecznej, żeby wyroboić sobie staż pracy. I bardzo proszę nie spekulować tego czy ktoś mnie zwolnił czy nie.Horison pisze: 25 lis 2021, 11:20 Na jakiej podstawie Pani moze twierdzic, ze Pani kierownik brakuje kwalifikacji ? Pewnie wie od ossob trzecich, ktore tez nie moga wiedziec, Organ nadrzedny to gmina lub urzad miasta, i to oni majawzglad w dokumenty zatrudniajac osobe na dane stanowisko i skoro Pani Kierownik zostala przyjeta poprzez analize dokumentow, to chyba odpowiedzialnosc spoczywa na Wojcie czy Burmistrz. Pani chce walczyc z wiatrakami, wyglada na to ze nowa Pani kierownik zwolnila Pania z pracy, Pani chce sie mscic i szuka dziury w calym. Nawet jesli znajdzie sie jakas przeslanka zeby odwolac Pania kierownik ze stanowiska, nic Pani nie zyska.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Praca w domu
Dalej nie odpowiedziala Pani, skad te wnioski, ze Pani kierownik nie posiada odpowiednich kwalifikacji, zeby objac dane stanowisko. Nawet jesli cos Pani wskora w tej sprawie ( w co watpie ), nikt Pani medalu za wzorowa postawe nie przyzna. Z niektórymi rzecami warto sie po prostu pogodzic. Szkoda nerwow i ciagnacego sie " smrodu " przeszlosci. Pozdrawiam.
-
- Referent
- Kontakt:
Mam tą wiedze po prostu. Nie jest ważne skąd. Medalu nie oczekuje. Mam kilka innych z dziedziny typowo sportowej i takowe mi wystarczają.Horison pisze: 25 lis 2021, 11:39 Dalej nie odpowiedziala Pani, skad te wnioski, ze Pani kierownik nie posiada odpowiednich kwalifikacji, zeby objac dane stanowisko. Nawet jesli cos Pani wskora w tej sprawie ( w co watpie ), nikt Pani medalu za wzorowa postawe nie przyzna. Z niektórymi rzecami warto sie po prostu pogodzic. Szkoda nerwow i ciagnacego sie " smrodu " przeszlosci. Pozdrawiam.
Oprócz brak kwalifikacji mojego kierownika - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
Dodatek osłonowy- Nowość
Udzielanie informacji innym instytucjom
Zmiana kryteriów w pomocy społecznej od stycznia 2022r.
dotyczy dopłat unijnych
odpłatność za dps + wpłacone odsetki
Poszukiwany pracownik socjalny
podstawa prawna
dopłaty unijne
Nowa definicja dochodu w pomocy społecznej od 2022 roku
Wspólne gospodarstwo domowe a zakaz zbliżania się.
Pomoc na kontynację nauki z pcpr
ZASIŁEK STAŁY
zasilek okresowy
Zatajenie informacji o AIDS i HIV a ochrona pracowników
dochód rodziny
zmiana dochodu i zmiana odpłatności za SUO, jak liczyć?od kiedy?