brak liczników
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
brak liczników
co robicie w przypadku, gdy zarządca potwierdza brak mediów, a wnioskodawca napisał oświadczenie że nie posiada liczników, nie ma faktury za energię elektr. bo nie korzysta ze światła, siedzi przy świeczce
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
- Kontakt:
Re: brak liczników
Liczę ryczałt z KWH od osoby np. z tej samej ulicy, z wniosku o podobnych parametrach robiąc przy tym adnotację z którego wniosku liczyłam kwh.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- VIP
- Zajmuję się:
O jakich parametrach można mówić? Chyba nie o podobnej wadze czy ilości liter. Może chodzi o parametry energii? Tylko jak wziąć podobne do niczego??? Przecież nie ma napięcia, mocy, energii, taryfy, ceny, stawek itd. Skoro nic nie ma, to nie ma podstawy do naliczenia ryczałtu, więc nie ma jak go naliczyć. Jeśli nie ma jak naliczyć, to nie ma co naliczyć, nie ma wyniku, czyli nie ma ryczałtu.Klara27 pisze:Liczę ryczałt ... z wniosku o podobnych parametrach
Taki wynik już był na forum, były też przytaczane przykłady poparcia ze strony SKO.
-
- Starszy referent
- Kontakt:
PCW, ja też wychodziłam z takiego założenia jak Ty, jednak na szkoleniu ostudzili mój entuzjazm do ww. stanowiska w tej sprawie.. to jest jedno.
Drugie- system w dodatkach nie przyjmuje wartości zerowych kwh. I tak...wiem wiem, co napiszesz, nie każdy ma system do dodatków, jest to narzędzie pomocnicze, a decyzje można wydać ręcznie.
Apropo parametrów to np. gospodarstwo jednoosobowe, ta sama ulica. Zgodzę się jednak z tym, że taryfa może się nie zgadzać.
Niemniej jednak, szanuję również Twój pogląd oraz innych w tej sprawie.
Łączę pozdrowienia.
Drugie- system w dodatkach nie przyjmuje wartości zerowych kwh. I tak...wiem wiem, co napiszesz, nie każdy ma system do dodatków, jest to narzędzie pomocnicze, a decyzje można wydać ręcznie.
Apropo parametrów to np. gospodarstwo jednoosobowe, ta sama ulica. Zgodzę się jednak z tym, że taryfa może się nie zgadzać.
Niemniej jednak, szanuję również Twój pogląd oraz innych w tej sprawie.
Łączę pozdrowienia.
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Ale sąsiad może mieć taryfę G12 a nasz wnioskodawca G11... Mogłby też wybrać innego dostawcę energii.. Wyraźnie jest napisane: według rachunku za ostatni okres rozliczeniowy. Myślę, że mniejszym złem byłoby policzenie stawki według Informacji Prezesa Urzędu Regulacji Energetyki w sprawie średniej ceny energii elektrycznej (info ze szkolenia). Pokusiłam sie o wydanie odmowy ryczałtu na zakup opału (przyznałam tylko sam DM). Akta w SKO i czekam na rozstrzygnięcie. Dam znać jakie stanowisko zajęło SKO (chociaż nie mówione, ze inne SKO przyjęłoby tak samo
).

-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Klara27 pisze:
Z jakiego systemu korzystasz? W Sygnity przejdzie stawka 0 zł. Nie naliczy ryczałtów, jedynie sam DM.
Z jakiego systemu korzystasz? W Sygnity przejdzie stawka 0 zł. Nie naliczy ryczałtów, jedynie sam DM.
-
- Starszy referent
- Kontakt:
Korzystam z PUMY, moduł dodatki mieszkaniowe.
Koniecznie daj znać co SKO na to.
Koniecznie daj znać co SKO na to.
Oprócz brak liczników - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
wydatki Wspólnota a użyczenie
DM a pobyt w schronisku dla bezdomnych
wzór decyzji
SKO i orzeczenie
zasiłek macierzyński
srodki pieniezne z zakladu karnego
ryczałt energett,,dod kompensacyjny
pozyczka od rodziców
zwrot DM - podstawa prawna decyzji
Kto potwierdza wniosek? - wspólnota czy właściciel?
Właściciel, wynajem, dodatek
zmiana tytułu w trakcie trwania dec.darowizna na małoletnieg
OPIEKA NAPRZEMIENNA
REPATRIANCI A 500+
ZALEGŁOŚĆ
Pomocy! Zgon zarzadcy - co robić?