brak liczników

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
Ewcia...
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

brak liczników

Post autor: Ewcia... »

co robicie w przypadku, gdy zarządca potwierdza brak mediów, a wnioskodawca napisał oświadczenie że nie posiada liczników, nie ma faktury za energię elektr. bo nie korzysta ze światła, siedzi przy świeczce
Klara27
Starszy referent
Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
Kontakt:

Re: brak liczników

Post autor: Klara27 »

Liczę ryczałt z KWH od osoby np. z tej samej ulicy, z wniosku o podobnych parametrach robiąc przy tym adnotację z którego wniosku liczyłam kwh.
Pozdrawiam.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Post autor: PCW »

Klara27 pisze:Liczę ryczałt ... z wniosku o podobnych parametrach
O jakich parametrach można mówić? Chyba nie o podobnej wadze czy ilości liter. Może chodzi o parametry energii? Tylko jak wziąć podobne do niczego??? Przecież nie ma napięcia, mocy, energii, taryfy, ceny, stawek itd. Skoro nic nie ma, to nie ma podstawy do naliczenia ryczałtu, więc nie ma jak go naliczyć. Jeśli nie ma jak naliczyć, to nie ma co naliczyć, nie ma wyniku, czyli nie ma ryczałtu.
Taki wynik już był na forum, były też przytaczane przykłady poparcia ze strony SKO.
Klara27
Starszy referent
Kontakt:

PCW, ja też wychodziłam z takiego założenia jak Ty, jednak na szkoleniu ostudzili mój entuzjazm do ww. stanowiska w tej sprawie.. to jest jedno.
Drugie- system w dodatkach nie przyjmuje wartości zerowych kwh. I tak...wiem wiem, co napiszesz, nie każdy ma system do dodatków, jest to narzędzie pomocnicze, a decyzje można wydać ręcznie.
Apropo parametrów to np. gospodarstwo jednoosobowe, ta sama ulica. Zgodzę się jednak z tym, że taryfa może się nie zgadzać.
Niemniej jednak, szanuję również Twój pogląd oraz innych w tej sprawie.
Łączę pozdrowienia.
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

Ale sąsiad może mieć taryfę G12 a nasz wnioskodawca G11... Mogłby też wybrać innego dostawcę energii.. Wyraźnie jest napisane: według rachunku za ostatni okres rozliczeniowy. Myślę, że mniejszym złem byłoby policzenie stawki według Informacji Prezesa Urzędu Regulacji Energetyki w sprawie średniej ceny energii elektrycznej (info ze szkolenia). Pokusiłam sie o wydanie odmowy ryczałtu na zakup opału (przyznałam tylko sam DM). Akta w SKO i czekam na rozstrzygnięcie. Dam znać jakie stanowisko zajęło SKO (chociaż nie mówione, ze inne SKO przyjęłoby tak samo :? ).
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

Klara27 pisze:
Drugie- system w dodatkach nie przyjmuje wartości zerowych kwh. I tak...wiem wiem, co napiszesz, nie każdy ma system do dodatków, jest to narzędzie pomocnicze, a decyzje można wydać ręcznie.
Z jakiego systemu korzystasz? W Sygnity przejdzie stawka 0 zł. Nie naliczy ryczałtów, jedynie sam DM.
Klara27
Starszy referent
Kontakt:

Korzystam z PUMY, moduł dodatki mieszkaniowe.
Koniecznie daj znać co SKO na to.
ODPOWIEDZ