brak odpowiedzi na wniosek o udostępnienie danych - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 29 wrz 2021, 12:38

Proszę o pomoc co jeszcze można zrobić. Klientka złożyła podanie o pomoc w lipcu. W lipcu również utraciła zatrudnienie. Klientka nie znała swojego dokładnego dochodu z pracy za miesiąc czerwiec. W związku z powyższym już dwa razy wystosowano wniosek o udostępnienie danych ze zbioru danych osobowych do pracodawcy o podanie dochodu klientki, niestety nie odpowiedział, nawet do niego dzwoniłam ale mnie zbył mówiąc, że oczywiście wyśle ale do dnia dzisiejszego odpowiedzi na wniosek nie mam. Klientka na własną rękę również próbowała otrzymać od pracodawcy zaświadczanie jednak bez skutku. Proste pytanie, czy jest jakaś podstawa prawna, coś na co można się powołać, która wymusi na nim odpowiedź czy to tylko zależy od jego dobrej woli? I co z wnioskiem klientki jeśli nie ustalę dochodu?
anna1705
Praktykant
Od: 24 cze 2019, 15:42
Zajmuję się: Pomoc społeczna

Napisano: 29 wrz 2021, 13:01

Jeśli chodzi o świadczenia wynikające z ustawy o pomocy społecznej to my powołujemy się na 105 art. w/w ustawy i dodajemy Art. 60. Ustawy z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2018 r., poz. 1000) postępowanie w sprawie naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych, zwane dalej „postępowaniem”, jest prowadzone przez Prezesa Urzędu i nieudzielenie ww. informacji może spowodować naruszenie przepisów ustawy z dnia 10 maja 2018 r. o ochronie danych osobowych co będzie wiązało się ze skierowaniem sprawy do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.
hek
Starszy referent
Od: 13 maja 2019, 19:45
Zajmuję się: PS

Napisano: 29 wrz 2021, 13:02

A dostawała pieniądze na rękę czy wyciąg z konta?
Zapytać ZUS czy ta osoba była w tym okresie zarejestrowana i jaka jest podstawa składek. Może pracowała na czarno i pracodawca jej nie zgłaszał.
cpr3
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 16:13
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa

Napisano: 29 wrz 2021, 13:31

Klientka otrzymała pieniądze do ręki i oczywiście nie pamięta ile także oświadczenie o dochodach pisane przez stronę odpada:(. Była zatrudniona, to na pewno nie jest praca na czarno, sprawdzałam już. Spróbuje jeszcze raz wysłać wniosek o udost. danych i dodam ten art. 60 ustawy o ochronie danych osobowych jak radzi hek, może go co ruszy.Dam wam znać czy coś pomogło bo może na przyszłość ktoś będzie miał podobny problem
anna1705
Praktykant
Od: 24 cze 2019, 15:42
Zajmuję się: Pomoc społeczna

Napisano: 29 wrz 2021, 13:47

Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem