Ten z Łopieki pisze: ↑01 paź 2021, 10:08
kokoshaglava pisze: ↑30 wrz 2021, 14:28
Masz jakieś problemy z sobą? .... z Ciebie....
Tak, podobno ogromne

o czym już ktoś mnie zdążył poinformować, wyjaśniając mi: „na czym polega mój problem”

Tym razem jednak kulturalnie podziękowałem za cierpkie słowa i obiecałem poddać pod rozwagę tę opinię, po czym oddałem się głębokiej refleksji nad sobą...
kokoshaglava pisze: ↑30 wrz 2021, 14:28
OPS został powiadomiony przez ZK o osadzeniu tydzień po. Czy jeżeli osoba korzystająca prosiła ZK o poinformowaniu OPS o odbywaniu kary (tymczasowym aresztowaniu)to też uważasz, że nie poinformowała i można mówić o świadczeniu nienależnym?
Tak. Przy czym moje „uważanie” nie jest tu istotne. Temat jest mi znany („wyższe instancyje”, popierały), wiem również, co oznacza termin: „niezwłocznie” powiadomić w języku prawniczym – i tak, owszem – zamyka się to w 7 dniach. Z mojego doświadczenia wynika jednak, że co do zasady osadzenie w celu odbywania kary pozbawienia wolności (bo o tym mówimy, a nie o tymczasowym aresztowaniu), nie następuje nagle, w taki sposób, że człowiek jest łapany na ulicy, osądzany w ciągu godziny i natychmiast wrzucany do lochu. Otóż ten człowiek zna swój wyrok, termin i miejsce osadzenia i ma możliwość powiadomienia organu odpowiednio. Natomiast wszelkie uchylanie się od tego, zatajenie tej informacji, a już hitem jest zwlekanie w celu właśnie pobrania zasiłku (u nas nagminne), to już podbiega pod nienależnie pobrane. Ale chętnie poczytam, co na ten temat myślisz. Może podrzucisz też coś ciekawego z orzecznictwa, do czego ja jeszcze nie dotarłem, bo jako skromny robotnik socjalny „LEXów” nie posiadam, zostaje mi jedynie CBOSA i papierowe komentarze...
Przed wydaniem kategorycznej opinii zawsze staram się ustalić dokładny stan faktyczny. Na podstawie 6 zdań (5):
Strona miała przyznany z. Stały. 13 września trafiła do zakładu karnego , kara pozbawienia wolności. 20 września zakład karny informuje ops że zasilkobiorca przebywa w zk od 13 września do 25 września 2021 r. Wypłata świadczenia za wrzesień. Nastąpiła 16 września. Czy w tej sytuacji są podstawy do nienależnie pobranego świadczenia skoro ops został powiadomiony o umieszczeniu w Zk?a nie jestem w stanie, opierając się na 1 orzeczeniu dotyczącym innego stanu faktycznego, wydać kategorycznej opinii a na pytanie dodatkowe (logiczne zresztą i na miejscu) stwierdzić, że to pytanie zadaje idiota, nierozumiejący tego co napisałem.
Przepisy prawa, co jest w nich najpiękniejsze, można różnie interpretować. Nawet "pod prąd" linii orzeczniczej i doktrynie. Więc jeżeli ktoś ma inne zdanie odnośnie danej sytuacji prawnej to normalnie to szanuję, a nie dramatyzuję i nie kieruję ludzi do pracy w biedronce.
(Na marginesie - jak Twoje opadnięte ręce? Zapytuję à propos odliczania kosztów uzyskania przychodów do dochodu?).
Zgodnie z ups osoba ma obowiązek poinformowania o każdej zmianie w jej sytuacji osobistej, dochodowej i majątkowej, która wiąże się z podstawą do przyznania świadczeń lub ponoszenia odpłatności.
Obowiązek poinformowania dotyczy sytuacji która już nastąpiła, a nie która nastąpi.
Sam fakt otrzymania "biletu" do ZK nie powoduje obowiązku poinformowania o tym (bo to nie jest zmiana sytuacji osoby). Prawo do świadczeń nie przysługuje na czas odbywania kary pozbawienia wolności a zatem przysługuje w czasie kiedy skazany nie stawia się w ZK po wyznaczonym terminie.
A sytuacja kiedy osoba nie wie, że ma się stawić do ZK? I jest "zwijana" z ulicy?
Życie niesie różne scenariusze.....