Brak odpowiedzi z ZUS - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 20 cze 2022, 16:04

Mamy gońca i goniec zanosi pocztę.
Najlepsze jest to, że nasz tutejszy ZUS zawsze odpisywał, ale od jakiegoś czasu przekazuje do ZUS - u w innym mieście te zapytania. Dziś właśnie otrzymałam odpowiedź z ZUS - u na te moje zapytania i jestem w kropce.
Pani - wnioskodawca przyniosła mi zaświadczenie o wysokość składki zdrowotnej za 2020 r. bo była osobiście a w otrzymanym piśmie z ZUS oprócz tej składki ( bo pani jest na emeryturze) jest jeszcze wysokość składki zdrowotnej w związku z tym, że prowadziła działalność gospodarczą. Pani nie pamięta czy się z tego rozliczała, bo ktoś za nią rozlicza. W ściągniętych dochodach na pewno nie ma o tym informacji. Pani i tak miała zł/ zł. Za chwilę się okaże, że albo będę musiała jej dodatkowo dopłacić, albo wyjdzie nienależnie pobrane świadczenie.
KROPUNIA
Stażysta
Od: 18 paź 2020, 13:04
Zajmuję się: FA od 29.06.2020r.

Napisano: 21 cze 2022, 10:00

KROPUNIA pisze:
20 cze 2022, 16:04
Mamy gońca i goniec zanosi pocztę.
Najlepsze jest to, że nasz tutejszy ZUS zawsze odpisywał, ale od jakiegoś czasu przekazuje do ZUS - u w innym mieście te zapytania. Dziś właśnie otrzymałam odpowiedź z ZUS - u na te moje zapytania i jestem w kropce.
Pani - wnioskodawca przyniosła mi zaświadczenie o wysokość składki zdrowotnej za 2020 r. bo była osobiście a w otrzymanym piśmie z ZUS oprócz tej składki ( bo pani jest na emeryturze) jest jeszcze wysokość składki zdrowotnej w związku z tym, że prowadziła działalność gospodarczą. Pani nie pamięta czy się z tego rozliczała, bo ktoś za nią rozlicza. W ściągniętych dochodach na pewno nie ma o tym informacji. Pani i tak miała zł/ zł. Za chwilę się okaże, że albo będę musiała jej dodatkowo dopłacić, albo wyjdzie nienależnie pobrane świadczenie.
Da się sprawdzić czy się rozliczała. Jeśli ma PIT 36 to działalność powinna być ujęta. Jeśli 37, ale ma na ryczałcie lub karcie podatkowej to będzie w osobnej zakładce w podatkach "Informacje dodatkowe"
Agg23
Stażysta
Od: 15 cze 2021, 22:44
Zajmuję się: SW

Napisano: 21 cze 2022, 12:31

PIT-a 36 na pewno nie ma, w zakładce dotyczącej "innych" też nic nie ma. Także Pani jest bardzo zdziwiona...Bedzie musiała to wyjaśnić.
KROPUNIA
Stażysta
Od: 18 paź 2020, 13:04
Zajmuję się: FA od 29.06.2020r.

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x