PESEL nie został podany we wniosku - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 16 maja 2019, 12:28

Pan złożył wniosek o KDR, jest ojcem 3 dorosłych dzieci,
z dziećmi jest skonfliktowany dlatego nie posiada ich PESELU
nawet nie wie jak się córki aktualnie z męża nazywają,
jedna mieszka za granicą, jedna w innej gminie,

podobno dzwonił do ministerstwa i powiedziano mu, że numer pesel mamy sobie ustalić z urzędu,
i wcale nie musi go podawać...
chmmm… ????

wiecie może skąd można uzyskać nr pesel???? z naszej gminy to może by się udało uzyskać…
ale z innej gminy? a osoby mieszkającej poza terenem Polski???
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Od: 12 sie 2004, 0:26
Zajmuję się:

Napisano: 16 maja 2019, 12:50

jajcarze w tym ministerstwie, oni wiedzą że ile kłód by nie rzucali to te pachołki na dole sami se dadzą radę ze wszystkim :shock: , jak masz znajomości to się może dowiesz z urzędu stanu cywilnego, ewentualnie wyślij tam Pana, jakby co to wystarczą też nr aktów urodzenia tych dzieci, gdyby ojciec je miał lub uzyskał to wpisujesz je tam gdzie miejsce na nr i serię dokumentu tożsamości i system cię dalej puści z tymi danymi
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 16 maja 2019, 13:46

ubu pisze:jajcarze w tym ministerstwie, oni wiedzą że ile kłód by nie rzucali to te pachołki na dole sami se dadzą radę ze wszystkim :shock: , jak masz znajomości to się może dowiesz z urzędu stanu cywilnego, ewentualnie wyślij tam Pana, jakby co to wystarczą też nr aktów urodzenia tych dzieci, gdyby ojciec je miał lub uzyskał to wpisujesz je tam gdzie miejsce na nr i serię dokumentu tożsamości i system cię dalej puści z tymi danymi
Chyba sobie żartujesz... Będzie ustalał kogoś nazwiska dzieci i pesele? A oświadczenie dotyczące władzy rodzicielskiej? Co tam wpisze? Imie dziecka w ogóle Pan zna? Absolutnie bym takiego wniosku nie przyjął, jeżeli mój przełożony by mi kazał to przyjąć lub osoba by złożyła inną drogą to bym wezwał do usunięcia braków formalnych, a następnie wniosek bez rozpatrzenia. Mam już taki wzór - gdy Pani nie dostarczała mi wymaganych dokumentów. Ja dałbym odmowę, a jak masz opcję w swoim Ośrodku to skonsultuj się z radcą prawnym.
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 16 maja 2019, 14:09

Dodam, że MRPIPS jak sami ujmują "nie stanowi wykładni prawa", także to jest ich stanowisko, więc to ich interpretacja. Niech się ten Pan zgłosi do urzędu, jak mu podadzą te dane, to dopiero wniosek niech składa - ja za kogoś wniosków nie wypełniam. Ale to twoja decyzja jak zrobisz.
michu95
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 21 maja 2019, 10:31

A czy wy pracownicy znacie może ustawę o KDR a konkretnie art.9 ust.9? Wyraźnie jest tam napisane że wójt jest OBOWIĄZANY do samodzielnego uzyskania danych osobwych, w tym PESEL!
bunia999666
Praktykant
Od: 21 maja 2019, 10:25
Zajmuję się: św fa śr kdr zdo

Napisano: 22 maja 2019, 7:11

bunia999666 pisze:A czy wy pracownicy znacie może ustawę o KDR a konkretnie art.9 ust.9? Wyraźnie jest tam napisane że wójt jest OBOWIĄZANY do samodzielnego uzyskania danych osobwych, w tym PESEL!
Tak, na tyle znamy tą ustawę, żeby wiedzieć, że art. 9 ust. 9 nie istnieje.
Jeżeli mowa o art. 10 ust. 9 to zdaj sobie sprawę, że większość pracowników nie ma takich uprawnień do weryfikacji, jedynie w Urzędzie. My możemy tylko sprawdzić po PESELU, a bez PESELu nie. A jak wiesz KDR w 90% prowadzą OPS, więc miałem na myśli OPS. Taki wniosek wtedy by musiał iść bezpośrednio do Wójta/Burmistrza/Prezydenta.
Jeżeli jesteś w stanie zweryfikować kogoś bez PESELu, to proszę bardzo. Ja przedstawiłem swoje zdanie w tym temacie, taka sytuacja mi się nie zdarzyła. Jestem ciekaw czy w ogóle kiedykolwiek pracowałeś na KDR :arrow: :lol: :ugeek: Ubu dobrze napisał - najlepiej wysłać osobę do Urzędu.
michu95
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 22 maja 2019, 8:19

No też dobrze odpisałeś Michu95 ;)
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 22 maja 2019, 11:03

napisałam wniosek o udostępnienie danych do urzędu... ale oni mogą udzielać informacji tylko dotyczących mieszkańców gminy,

więc musiałam napisać wniosek o udostępnienie danych do MSWiA... no i pewnie będę musiała czekać gdzieś ze 2 miesiące na odpowiedz...
echh… facet roszczeniowy… wnioskiem rzucił mi niemal prosto w twarz... że tak powiem...
GORZATKA
GORZATKA
Referent
Od: 12 sie 2004, 0:26
Zajmuję się:

Napisano: 22 maja 2019, 11:13

no takich przypadków należy współczuć :?
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor

Napisano: 22 maja 2019, 11:16

ubu pisze:no takich przypadków należy współczuć :?
Zrzucić wszystko na pracownika "najniższego szczebla" i niech robi... tylko jeszcze zapominają o tym, żeby jeszcze do tego dostosować oprogramowanie.

Zastanawia mnie jak ci ten wniosek wypełniła ta osoba.
michu95
Starszy referent
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x