brak postanowienia rops - a przekroczone kryterium - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 20 gru 2017, 14:42

Decyzja przyznająca na 4 dzieci w tym na pierwsze. Klient zgłosił wyjazd za granicę, więc dokumenty przesłane do ropsu. Odpowiedzi na dzień dzisiejszy brak.
Klient doniósł do nas dochód za 2 miesiąc uzysku. Po doliczeniu kryterium przekracza na 1 dziecko.
powiedzcie, czy dobrze chcę zrobić.
Wydamy decyzje uchylającą świadczenie na 1 dziecko i wysyłam ją wraz z oświadczeniem klienta, bo nadal jesteśmy organem właściwym?
pracuję na sygnity, więc wprowadzam przez zmianę sytuacji rodziny. Robi mi odmowę na 1 dziecko - co przerabiam na uchylenie danego świadczenia. W drugim punkcie piszę, że pozostałe świadczenia pozostają bez zmian. Plan wypłat wygasa w pierwszej decyzji i ciągnie z tej nowej zmieniającej.
A jeśli zajdzie koordynacja to trzeba będzie uchylić tą decyzję zmienioną? W sensie "uchylającą-kontynuacyjną"?
Sprawa pilna...
pytacz
Stażysta
Od: 19 kwie 2017, 13:58
Zajmuję się: początkujący

Napisano: 20 gru 2017, 14:47

robisz pismo do ROPS, podczepiasz dochód i czekasz co Ci odpiszą, bo od momentu wyjazdu Pana za granicę, nie jesteś organem właściwym. W sumie ten dochód powinien Pan sam spakować i wysłać do ROPS.
paulaaa
Stażysta
Od: 30 cze 2017, 8:04
Zajmuję się: SR

Napisano: 20 gru 2017, 16:25

paulaaa pisze:robisz pismo do ROPS, podczepiasz dochód i czekasz co Ci odpiszą, bo od momentu wyjazdu Pana za granicę, nie jesteś organem właściwym. W sumie ten dochód powinien Pan sam spakować i wysłać do ROPS.
no ale to nasza jest decyzja i żeby nie musiał zwracać za 1 dziecko to mam nie uchylać? Jeszcze nie ma postanowienia o tym że jest koordynacja.

Może jeszcze ktoś się wypowie
pytacz
Stażysta

Napisano: 21 gru 2017, 8:52

wysyłasz zaświadczenie do ROPS, decyzji nie uchylasz
nowa11
Starszy referent
Od: 10 mar 2017, 13:11
Zajmuję się: ŚW/ŚR/DM/DE

Napisano: 21 gru 2017, 9:52

nowa11 pisze:wysyłasz zaświadczenie do ROPS, decyzji nie uchylasz
poważnie, mam nie uchylać naszej decyzji w kwestii pierwszego dziecka?
A co zrobić z wypłatami na pierwsze dziecko. Klient wyraził zgodę na uchylenie decyzji na pierwsze, bo nie chce zwracać później kasy.
Mam wstrzymać wypłatę na to jedno dziecko?
pytacz
Stażysta

Napisano: 21 gru 2017, 9:58

u nas wstrzymujemy wypłaty na prośbę strony choć nie ma na to przepisu, bo jeżeli będzie zachodziła koordynacja to możliwe że świadczenia na dzieci nie będą przysługiwały albo będzie tylko przysługiwał dodatek dyferencyjny. u mnie kobitka miała 2 dzieci, mąż wyjechał do Niemiec, po wysłaniu do Rops okazało się, że na pierwsze nie przysługiwało w ogóle a na drugie tylko dodatek dyferencyjny.
nowa11
Starszy referent
Od: 10 mar 2017, 13:11
Zajmuję się: ŚW/ŚR/DM/DE

Napisano: 21 gru 2017, 12:38

ja wypłacam nadal, a każdy dokument, który strona nam dostarcza odsyłam do ROPSu
Natalia.św
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 13:16
Zajmuję się: Św

Napisano: 21 gru 2017, 13:01

Natalia.św pisze:ja wypłacam nadal, a każdy dokument, który strona nam dostarcza odsyłam do ROPSu
no klient ma świadomość, że mu dochód przekracza i zwyczajnie nie chce potem mieć zwrotów a tym bardziej odsetek.
pytacz
Stażysta

Napisano: 21 gru 2017, 13:22

u nas nie piszą oświadczeń, żeby nie wypłacać. Jak Pani przyszła i powiedziała, że facet wyjechał to mówiłam, że istnieje możliwość, że będzie do zwrotu. Powiedziała, że będzie odkładała sobie tą kasę i jakby co, to odda.
Natalia.św
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 13:16
Zajmuję się: Św

Napisano: 21 gru 2017, 13:28

Natalia.św pisze:u nas nie piszą oświadczeń, żeby nie wypłacać. Jak Pani przyszła i powiedziała, że facet wyjechał to mówiłam, że istnieje możliwość, że będzie do zwrotu. Powiedziała, że będzie odkładała sobie tą kasę i jakby co, to odda.
no to masz łatwiej u nas wolą żeby im nie wypłacać...
pytacz
Stażysta

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x