utrata zatrudnienia - uzyskanie zasiłku dla bezrobotnych - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 19 gru 2017, 14:30

Witam. Czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć, bo trochę się zakręciłam, może niepotrzebnie.
Pani złożyła wniosek o SW teraz w grudniu 2017 r. Jej mąż utracił zatrudnienie w listopadzie 2017 r. i od grudnia 2017 r. uzyskał prawo do zasiłku dla bezrobotnych (jest decyzja o tym i są podane kwoty ale brutto). Pracuję na Sygnity.
Czy w związku z tym nie nanoszę w ogóle dochodu za 2016 r. (bo na dzien składania wniosku ten dochód jest utracony) i nanoszę dopiero uzyskanie zasiłku ale w lutym (po tym jak UP da mi kwotę wypłaconego zasiłku w styczniu)? Czy inaczej to się traktuje? Mógłby ktoś wyjaśnić, bo się już zakręciłam.
katy188
Referent
Od: 25 lip 2017, 14:15
Zajmuję się: ZR, postępowanie wobec dłużników aliment.

Napisano: 19 gru 2017, 15:10

katy188 pisze:Witam. Czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć, bo trochę się zakręciłam, może niepotrzebnie.
Pani złożyła wniosek o SW teraz w grudniu 2017 r. Jej mąż utracił zatrudnienie w listopadzie 2017 r. i od grudnia 2017 r. uzyskał prawo do zasiłku dla bezrobotnych (jest decyzja o tym i są podane kwoty ale brutto). Pracuję na Sygnity.
Czy w związku z tym nie nanoszę w ogóle dochodu za 2016 r. (bo na dzien składania wniosku ten dochód jest utracony) i nanoszę dopiero uzyskanie zasiłku ale w lutym (po tym jak UP da mi kwotę wypłaconego zasiłku w styczniu)? Czy inaczej to się traktuje? Mógłby ktoś wyjaśnić, bo się już zakręciłam.
Ja bym wprowadziła dochód utracony dzieki temu program po trzech miesiacach sam przeprowadzi weryfikację. Co do zasiłku to ja bym zrobiła tak, jesli za grudzień dostanie wyrównanie w styczniu to dodajesz dochód z lutego w marcu, jesli normalnie wypała za grudzień pojdzie w grudniu to za styczeń w lutym.
Ninka12
Stażysta
Od: 20 lis 2017, 20:15
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 19 gru 2017, 15:20

Rozumiem, czyli zależy teraz to od tego kiedy dostanie pieniądze. Czyli teraz muszę tak czy inaczej czekać. A co do tego utraconego, to chodzi o naniesienie tego dochodu z data utraty ze świadectwa, jako miesięczna kwota utraty tam zaznaczyć? To w tym przypadku mogę już rozpatrzyć pani wniosek i wydać decyzję? Jeżeli należy im się to świadczenie to w takim razie od kiedy skoro złożyła wniosek w grudniu już nie mając tego dochodu męża? Może niepotrzebnie komplikuję sytuację ale na prawdę już się poplatałam :)
katy188
Referent

Napisano: 19 gru 2017, 15:28

katy188 pisze:Rozumiem, czyli zależy teraz to od tego kiedy dostanie pieniądze. Czyli teraz muszę tak czy inaczej czekać. A co do tego utraconego, to chodzi o naniesienie tego dochodu z data utraty ze świadectwa, jako miesięczna kwota utraty tam zaznaczyć? To w tym przypadku mogę już rozpatrzyć pani wniosek i wydać decyzję? Jeżeli należy im się to świadczenie to w takim razie od kiedy skoro złożyła wniosek w grudniu już nie mając tego dochodu męża? Może niepotrzebnie komplikuję sytuację ale na prawdę już się poplatałam :)
Nie nie zanaczaj nic. kwota z pitu za 2016 z data utraty obecną, tylko trzeba zaznaczyc ze powoduje spełnienie kryterium.
Ninka12
Stażysta

Napisano: 19 gru 2017, 15:50

Czyli da jej wtedy swiadczenie od grudnia tak jak zlozyla wniosek czy od stycznia?
katy188
Referent

Napisano: 19 gru 2017, 18:14

Ninka12 pisze:
katy188 pisze:Rozumiem, czyli zależy teraz to od tego kiedy dostanie pieniądze. Czyli teraz muszę tak czy inaczej czekać. A co do tego utraconego, to chodzi o naniesienie tego dochodu z data utraty ze świadectwa, jako miesięczna kwota utraty tam zaznaczyć? To w tym przypadku mogę już rozpatrzyć pani wniosek i wydać decyzję? Jeżeli należy im się to świadczenie to w takim razie od kiedy skoro złożyła wniosek w grudniu już nie mając tego dochodu męża? Może niepotrzebnie komplikuję sytuację ale na prawdę już się poplatałam :)
Nie nie zanaczaj nic. kwota z pitu za 2016 z data utraty obecną, tylko trzeba zaznaczyc ze powoduje spełnienie kryterium.
hej, a gdzie szukać opcji weryfikacji po tych 3 miesiącach?
nowy świerzak
Stażysta
Od: 10 paź 2017, 16:34
Zajmuję się: praktykant

Napisano: 20 gru 2017, 9:17

katy188 pisze:Czyli da jej wtedy swiadczenie od grudnia tak jak zlozyla wniosek czy od stycznia?
Da od grudnia, tak ja wniosek złożyła
Ninka12
Stażysta

Napisano: 04 sty 2018, 10:25

Super dzięki ;)
katy188
Referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x