brak tytułu do lokalu - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 29 paź 2015, 11:42

mam problem z tytułem do lokalu gość zamieszkuje w domku jednorodzinnym bez tytułu jest jednym z mających prawo do spadku ale nikt nie zrobił postępowania spadkowego i zamieszkuje tylko on i on chce się starać o dodatek mieszkaniowy bo opłaca podatek i ponosi wszelkie wydatki na dom . Czy jest ta możliwość ze by
ubiegał się o dodatek mieszkaniowy na podstawie oświadczenia ,że tam zamieszkuje i ponosi wydatki na ten dom jako inny tytuł do lokalu?
ZOŚKA

Napisano: 29 paź 2015, 12:55

powinno być postanowienie o nabyciu spadku a pozostali spadkobiercy winni złożyć oświadczenie potwierdzając że nie mieszkają a koszty za utrzymanie całego domu, podatek (rozumiem że to jakiś malutki domek)ponosi wnioskodawca
zek1

Napisano: 29 paź 2015, 13:35

DZIĘKI TO WIEM ,ALE ON MÓWI ,ZE TO JEST NIEMOŻLIWE I CZY W ZWIĄZKU Z TYM MOGĘ SPOKOJNIE WYSTAWIĆ MU DECYZJĘ ODMOWNĄ OD KTÓREJ PAN X ZAPOWIEDZIAŁ ODWOŁAĆ DO SKO
ZOŚKA

Napisano: 29 paź 2015, 15:10

słuchaj niech się odwoła poznasz stanowisko SKO
zek1

Napisano: 29 paź 2015, 15:24

2. Notarialne poświadczenie dziedziczenia
Potwierdzenia nabycia praw do spadku można również dokonać u notariusza. Notarialne poświadczenie dziedziczenia ma tę zaletę, że w odróżnieniu od postępowania sądowego, może zostać szybko zakończone. W celu uzyskania takiego poświadczenia wszyscy spadkobiercy powinni umówić się z notariuszem, w celu złożenia swoich oświadczeń. Można to zrobić osobiście lub telefonicznie w dowolnie wybranej kancelarii. Dokumenty, które
należy przedłożyć u notariusza są takie same jak w postępowaniu sądowym. W przypadku, gdy spadkobierca pozostawił testament notariusz dokona jego otwarcia i ogłoszenia. Jeśli pomiędzy spadkobiercami nie wystąpi spór o spadek to, w obecności wszystkich zainteresowanych osób, notariusz sporządzi w formie aktu notarialnego twz. protokół dziedziczenia a następnie a jego podstawie .akt poświadczenia dziedziczenia, w którym wskaże dane spadkobierców oraz ich udziały w odziedziczonym majątku. Poświadczenie dziedziczenia u notariusza kosztuje 150 zł.
zek1

Napisano: 30 paź 2015, 9:56

..tylko czy potwierdzenie dziedziczenia daje mu tytuł prawny do lokalu :?: ...czy dopiero wyrok?
tekla

Napisano: 30 paź 2015, 10:42

zek1 nie wprowadzaj w błąd samo ponoszenie opłat nie upoważnia do dodatku
Co masz zrobić a no zawiesić postępowanie w sprawie przyznania dodatku do czasu przedłożenia przez wnioskodawcę stosownego postanowienia sądu o stwierdzeniu nabycia spadku........ czyli zawieszamy do świętego nigdy
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 30 paź 2015, 11:12

nie wprowadzam nikogo w błąd tylko piszę że winno być postanowienie i oświadczenia współwłaścicieli a jak tego nie ma to logiczne, że nie ma tytułu prawnego

potwierdzenie dziedziczenia u notariusza daje tytuł prawny do lokalu tylko z wpisem do ksiąg wieczystych
zek1

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x