Rodzina z Ukrainy - pobyt czasowy do 31.07.2018 - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 02 lis 2015, 15:57

Witam!
Mam problem, gdyż mam bardzo fajną rodzinę z Ukrainy. Mieszkają w naszej gminie, mąż pracuje, mają zezwolenie na pobyt czasowy w naszym kraju. Pracownik socjalny przeprowadził u nich wywiad no i załapali się na dożywianie dzieci w szkołach i PŻ. Myślałam, że będą mogli tez skorzystać z dodatku mieszkaniowego, gdyż mają umowę najmu lokalu w którym mieszkają ale nasz prawnik twierdzi, że jeśli nie są obywatelami Polski to nie należy im się dodatek mieszkaniowy. Ja uważam, że jeśli posiadają umowę najmu, powierzchni mieszkania nie przekracza określonych norm dochód też w granicach to powinni otrzymać ten dodatek. Czy mieliście podobną sytuację i czy przyznajecie dodatki mieszkaniowe cudzoziemcom. Czekam na odpowiedź. Pozdrawiam ;)
monik
monika30
Praktykant
Od: 22 gru 2009, 15:28
Zajmuję się:

Napisano: 02 lis 2015, 16:44

Nie miałam jeszcze podobnej sytuacji, ale skoro w naszej ustawie o dodatkach mieszkaniowych nie ma sformułowań, że dodatek mieszkaniowy przysługuje obywatelowi RP, znaczy że i Eskimos powinien mieć możliwość ubiegania się. Wspomniana przez Ciebie rodzina przebywa w Polsce legalnie, mają tytuł prawny do lokalu (umowa najmu)... nie wiem czemu mieliby się nie kwalifikować.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 02 lis 2015, 21:01

Pozwólcie mi: w imieniu forum przepraszam Eskimosów i wszelkie inne narody.
Niezależnie od tego dodatek przyznać — jak radzi Krwawa.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 03 lis 2015, 8:53

tak jak Krwawa, a poza tym, nie uważacie że z PCW straszna sztywniara :|
zula

Napisano: 03 lis 2015, 9:16

Dzięki za odpowiedź, spróbuje to jeszcze skonsultować z innym prawnikiem z Urzędu Miasta. Pozdrawiam :)
monik
monika30
Praktykant
Od: 22 gru 2009, 15:28
Zajmuję się:

Napisano: 03 lis 2015, 9:35

mam na swoim terenie kilka rodzin - cudzoziemców i przyznaje im dodatek bo dlaczego nie jeśli spełniają kryteria.
kss

Napisano: 03 lis 2015, 10:30

PCW to samica?
Bożenka

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x