brak wynagrodzenia z pracy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 23 sty 2014, 17:10

Witam proszę pomóżcie, jak rozwiązalibyście sprawę rodziny której ojciec pracuje zawodowo w firmie na stałe od kilkunastu lat, firma ma problemy finansowe i nie płaci na czas wynagrodzenia, ubiegają się o wsparcie finansowe w tut ops, zakład pracy wypisał kwote za grudzień netto .... jakąś i dodali do dnia dzisiejszego wynagrodzenie nie zostało wypłacone (22.01.2014r. termin wypłaty wynagrodzenia dawno minął), liczyć czy nie liczyć do dochodu, nadmieniam że jak policzę to przekracza mi dochód ustawowy ????
Jak pr. socjalni uważają??
~Aga

Napisano: 23 sty 2014, 17:15

Skoro faktycznie tego nie otrzymał, to niech on ci napisze oświadczenie, że nie dostał tego do łapy. I jeżeli tym bardziej na zaświadczeniu od pracodawcy pisze, że nie wypłacono mu tego, to ja bym nie liczyła
~DORIS

Napisano: 24 sty 2014, 9:47

Jak można liczyć coś czego nie ma!!!!
~aaa

Napisano: 24 sty 2014, 14:29

Mam podobny przypadek, kobieta chora na nowotwór na zwolnieniu lekarskim, ale niestety trzeci miesiąc nie otrzymuje zasiłku chorobowego z zakładu pracy, dostarczyła zaświadczenie ZUS ze poszukują płatnika składek. Masakra nie ma pieniędzy na leczenie, ubezpieczenia a pracowała przez 5 lat. Takich przypadków jest w Polsce masa!!!!!
~Aleksandra

Napisano: 24 sty 2014, 16:35

Mam nasz wydział radził aby w takich przypadkach przyznać zasiłek specjalny - zwrotny.
~alina

Napisano: 26 sty 2014, 11:49

czemu zwrotny? jak są przesłanki do specjalnego..... chyba że ich nie ma i tylko chwilowa , nieoczekiwana sytuacja która pogarsza byt
~Wredna

Napisano: 26 sty 2014, 16:28

Takie sytuacje się zdarzają dość często, kiedy to zakład pracy ma problemy z wypłacalnością. Nasz Wydział jak i radca prawny stoją na stanowisku, że mimo iż osoba nie otrzymała wynagrodzenia należnego za dany miesiąc to i tak powinno się do dochodu liczyć - bo kiedyś ta zaległość zostanie wypłacona. Można się z tym nie zgodzić, sprawa dyskusyjna, ale jak \"góra\" każe tak robimy. W zależności od danej sytuacji rodziny są to albo zasiłki celowe zwrotne albo specjalne.
~wwz

Napisano: 27 sty 2014, 9:44

Ja również uważam, że zasilki powinny być zwrotne, bo ktos kiedyś dostanie pensje z wyrównaniem
~ops

Napisano: 27 sty 2014, 12:18

Mnie zastanawia jeden wątek: dlaczego na zaświadczeniu pracodawcy, jak gdyby nigdy nic, widnieje pensja, tak jakby była wypłacona? Może pracownik jednak podpisał listę wypłat? Czy w takiej sytuacji może napisać oświadczenie, że jednak nie otrzymał pensji?...
Zapewne nie jest to prosta sprawa. Pewnie zasięgnęłabym rady prawniczki.
~Esia

Napisano: 27 sty 2014, 14:48

Skoro zakład wydał takie zaświadczenie to bym takie przyjęła i liczyła do dochodu.
Chyba,ze na zaświadczeniu pracodawca napiszę,ze wynagrodzenia na ten dzień nie wypłacił z jakiś tam powodów.
~magda

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x