stały -pilne - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 23 sty 2014, 15:59

Podopieczny jest w ZK od 22.01.2014, na 30 dni ( chyba areszt) co zrobić z zasiłkiem stałym?
~ANIA

Napisano: 23 sty 2014, 16:00

zasadnicza różnica czy to aresztowanie czy odbywanie kary pozbawienia wolności
~socek

Napisano: 23 sty 2014, 17:16

areszt z powodu jazdy pod wpływem alkoholu a jak robić w jednym czy drugim wypadku?
~ANIA

Napisano: 23 sty 2014, 18:28

Musisz mieć na piśmie,czy to areszt czy odbywanie kary.Potem poczytaj
ustawę.Kasy może nie podejmować dwa miesiące.A jak ma na konto to jeszcze lepiej.
~pan z łopieki

Napisano: 23 sty 2014, 23:22

wstrzymać trzeba a jak wypłacone w styczniu to zwrot
~kasia

Napisano: 24 sty 2014, 10:05

W ustawie chodzi o areszt tymczasowy czyli jak rozumiem do czasu rozprawy a on ma areszt zamieniony wyrokiem sądu z kary pozbawienia wolności za jazdę pod wpływem. Jeśli zawiesic to co trzeba potem wypłacić , czy wypłacić od dnia wyjścia z więzienia
~ANIA

Napisano: 24 sty 2014, 10:18

Przecież przepis art. 13 jest jasny i czytelny. Ustalasz czy to jest areszt czy kara pozbawienia wolności. Jeżeli masz z tym trudności to najpierw zgodnie z ust. 2 zawiesić prawo do zasił. stał. na okres pobytu w areszcie - za ten okres zasił. stały nie przysł. a potem jeżeli będzie ustalone, żę ma karę pozbawienia wolności uchylić decyzję przyznającą ponieważ takiej osobie zasiłek stały nie przysługuje art. 13 ust. 1
~ja

Napisano: 24 sty 2014, 10:20

Ja chyba jestem głupia, Przecież i tak i tak nie przysługuje to czemu nie od razy uchylić. A czy jak wypłacony już za styczeń to rządać zwrotu
~ANIA

Napisano: 24 sty 2014, 10:32

Nie jest tak jak piszesz. Co innego jest , że nie przysługuje /odbywa karę pozbawienia wolności/ wtedy uchylasz decyzję, a co innego jest , że komuś przysługuje, ale ze względu na tymczasowe aresztowanie , w tym okresie świadczenie mu nie wypłaca się /wtedy on ma uprawnienia, które decyzją zawieszasz/
~ja

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x