brak wyroku a wniosek złożony - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 03 sty 2014, 15:51

Nati - troszkę naginasz ...

jak dla mnie - na dzień dzisiejszy odmowa
~Ewa

Napisano: 03 sty 2014, 15:53

Jeżeli złożyłaś wniosek o świadczenia rodzinne i we wniosku nie ma wpisanego męża, masz potwierdzenie, że toczy się sprawa o alimenty, rozwód to jak najbardziej masz prawo zawiesić postępowanie na podstawie art. 97 § 1 pkt 4
~olaf

Napisano: 03 sty 2014, 15:54

a jam mam Panią, która czeka na wyrok ale dostarczyła postanowienie o zabezpieczeniu powództwa czy można przyznać świadczenia?
~Dobrochna

Napisano: 03 sty 2014, 15:56

Dobrochna - jeśli jest samotna (w rozumieniu ustawy) to ja takim osobom przyznaję SR
~Ewa

Napisano: 03 sty 2014, 15:59

no dobra a co w przypadku:
Kobieta jest po rozwodzie ma jedno dziecko i są alimenty. Składa wniosek na SR na to dziecko. Do wniosku podaje partnera z którym jest w ciąży. Dziecko się rodzi, w akcie urodzenia jest jej były maż. Kobieta składa wniosek wraz z potwierdzeniem o złożonym wniosku do Sądu o zaprzeczenie ojcostwa. Czy w takim przypadku można zawiesić postępowanie?
~Nati

Napisano: 03 sty 2014, 15:59

w przypadku funduszu alimentacyjnego zabezpieczenie powództwa traktuje się tak jak zasądzenie alimentów /wywołuje taki sam skutek prawny/ w świadczeniach rodzinnych są rozbieżności na ten temat. Jeżeli przyjmiemy wykładnie literalną to ustawa mówi o alimentach i wtedy św.rodz. nie przysługują, jeżeli wykładnię celowościową to zabezpieczenie spełnia ten sam cel co zasądzone alimenty czyli św.rodz. się należą
~olaf

Napisano: 03 sty 2014, 16:02

a co z moją kwestią? Proszę o pomoc bo też mam niestety taki przypadek.
~Nati

Napisano: 03 sty 2014, 16:05

?
~Nati

Napisano: 03 sty 2014, 16:11

?
~Nati

Napisano: 03 sty 2014, 17:25

ja bym nie zawiesiła tylko wezwała
~ss

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU