Brak zasądzonych alimentów, nie chce oświadczyć czy samotna, - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 05 lip 2016, 12:50

Pani złożyła wniosek przez internet. Jest rozwiedziona, dziecko pochodzi z innego związku. Pani nie chce jednoznacznie udzielić informacji czy jest samotnie wychowująca. Na oświadczeniu pod odpowiedzialnością karną napisała że nie ma zasądzonych alimentów, jednakże, nie chce udzielić jasnej informacji czy jest osobą samotnie wychowującą. Twierdzi że jest to bardziej złożone. ( matko święta!)
I teraz nie wiem jak postąpić z tym. Wysłać pracownika socjalnego na wywiad w związku z wątpliwościami?
ops33

Napisano: 05 lip 2016, 14:04

ops33 pisze:Pani złożyła wniosek przez internet. Jest rozwiedziona, dziecko pochodzi z innego związku. Pani nie chce jednoznacznie udzielić informacji czy jest samotnie wychowująca. Na oświadczeniu pod odpowiedzialnością karną napisała że nie ma zasądzonych alimentów, jednakże, nie chce udzielić jasnej informacji czy jest osobą samotnie wychowującą. Twierdzi że jest to bardziej złożone. ( matko święta!)
I teraz nie wiem jak postąpić z tym. Wysłać pracownika socjalnego na wywiad w związku z wątpliwościami?
Najpierw jej wyślij pocztą oficjalne wezwanie do uzupełnienia wniosku pod groźbą pozostawienia wniosku bez rozpatrzenia.
Gość

Napisano: 05 lip 2016, 14:16

Wyrok rozwodowy i tak i tak musi przedstawić. A co do alimentów (bo mogła mieć wcześniej taki wyrok)- jak ktoś obrotny w urzędzie to powinien wiedzieć kto co ma z mieszkańców ;)
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 05 lip 2016, 14:23

voodoo pisze:Wyrok rozwodowy i tak i tak musi przedstawić. A co do alimentów (bo mogła mieć wcześniej taki wyrok)- jak ktoś obrotny w urzędzie to powinien wiedzieć kto co ma z mieszkańców ;)

Uważam że jestem dość obrotna, a kobietę widzę pierwszy raz na uczy i nie mam rentgena by wiedzieć co kto ma! Trochę kultury.

Napisałam wyżej, że jest rozwiedziona a dziecko ma z innym partnerem. Były mąż nie ma tu związku ze sprawą.
Ja mam wyrok, mam akt urodzenia z wymienionym ojcem dziecka.
Pani nie chce udzielić informacji czy wychowuje dziecko z jego ojcem czy nie a jedynie oświadczyła że nie ma zasądzonych alimentów.
ops33

Napisano: 05 lip 2016, 14:39

jak to nie masz rentgena?
To przecież podstawowe wyposażenia biura!

Wyrok rozwodowy jest ci niepotrzebny - jest baza PESEL.
Nie wiesz czy osoba jest samotna, masz wątpliwości - zlecasz wywiad środowiskowy.

PS. jak już nie masz tego rentgena to przynajmniej wnioskuj o wykrywacz metali
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 05 lip 2016, 14:45

Bazę PESEL traktuje jako ciekawostkę a nie jako dokument- ile to razy coś się nie zgadzało na komputerze a w rzeczywistości jest inaczej. Programy robią z bublami.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 05 lip 2016, 14:50

Elmer, rozbawiłeś mnie do łez pod koniec dnia :lol: :lol: :lol:

Co do bazy pesel właśnie wyszedł gniot przy dziecku tej pani. Pani pojechała do urzędu stanu cywilnego i okazało się, że urząd popełnił błąd nie uaktalnił danych dziecka.
Baza pesel jest warta tyle co zeszłoroczny śnieg.
ops33

Napisano: 05 lip 2016, 14:54

tylko, że jaka baza PESEL nie działa to dalej nie masz podstaw do żądania czegokolwiek w tym zakresie od klienta. Piszesz ładne pisemka i ozdabiasz je serduszkami
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 05 lip 2016, 14:57

Nie pozostaje nam nic innego jak zlecić wywiad.
To jest normalny wywiad środowiskowy (Cz.I) czy jest jakiś druk wywiadu jak przy ŚR?
ops33

Napisano: 05 lip 2016, 14:58

normalny wywiad
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]