rozwiedzeni - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 05 lip 2016, 13:38

Ojciec dziecka składa wniosek na pierwsze (jedyne) dziecko. Pan jest rozwodnikiem, do wniosku dołączył wyrok o rozwodzie, w którym Sąd powierza wykonywanie władzy rodzicielskiej obydwojgu rodzicom, ustalając miejsce pobytu dziecka przy matce. Wnioskodawca twierdzi, że faktyczne miejsce zamieszkania dziecka jest u niego (matka przebywa za granicą). Przedstawia oświadczenia oraz porozumienie ( nie potwierdzone przez sąd ), w których strony ustalają, że dziecko jest pod opieką ojca.

Czy ojciec jest uprawniony do świadczenia (faktyczne sprawowanie opieki), jeżeli wyrok sądu określa miejsce pobytu przy matce? Na jaki artykuł powołać się w ewentualnej decyzji odmownej?
kalinka06

Napisano: 05 lip 2016, 13:57

To co miałam na szkoleniu z Mazurkiewiczem to mówił że musi być orzeczenie sądu z kim dziecko mieszka, matce nie damy no bo dziecko nie mieszka z nią i z tego względu nie ponosi kosztów jego utrzymania, wychowywania a ojcu też nie możemy bo jest wyrok sądu..w takiej sytuacji należy iść do sądu po wyrok aby dziecko było przy ojcu zapisane. tak Mazurkiewicz twierdził a sama nie miałam jeszcze takiej sytuacji na szczęście
zuzka

Napisano: 05 lip 2016, 14:01

A i z tego co jeszcze mi się kojarzy to był tu na forum podobny temat i też był wyrok że dziecko przy matce ale mieszkało z ojcem, to pamiętam że chyba świadczenie jednak zostało temu ojcu przyznane na podstawie wywiadu środowiskowego, po którym ustalono że dziecko faktycznie mieszka z ojcem a nie z matką,
zuzka

Napisano: 05 lip 2016, 14:19

Miałam taki przypadek - dałam odmowną i powiedziałam, żeby pisał odwołanie do SKO. Tak mi poradzili jak dzwoniłam na infolinię.
anitaanitamta

Napisano: 05 lip 2016, 14:24

Na który artykuł się powołałaś w decyzji odmownej?
kalinka06

Napisano: 07 lip 2016, 9:02

ja to bym przyznała jemu:) jeśli przystojny i wolny to czemu nie :P
przecież nie ma podstawy prawnej w ustawie żeby dać odmowę
gienia666

Napisano: 07 lip 2016, 9:23

Ja byłam na szkoleniu z panią z SKO i mówiła, żeby nie przyznawać ojcu, bo musi być orzeczenie sądu, że dziecko jest przy nim. Wywiad tutaj nie wystarczy.
Gość

Napisano: 07 lip 2016, 9:28

Ja miałam taka sytuację i przyznałam i było dobrze do momentu kiedy stwierdziłam ze się nie należało i wydałam decyzje o nienależnie pobranych ale wtedy były jaja bo nie wiedziała jak napisać uzasadnienie na jakie artykuły się powołać i sko przyznało ze się należało ale tez mu zabrało, bo na wyroku jednak było ze: dziecko jest przy matce ale w obecności ojca.
ilonka45

Napisano: 07 lip 2016, 9:31

interesuje reguluje to prawniePan s stan prawny a nie faktyczny. Nie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 07 lip 2016, 12:13

Anitaanitamta na jaki art. się powołałaś? Art.22?
oaok

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x