Trudniejsze przypadki dobrze jest skonsultować z radcą prawnym (o ile takiego macie), poczekałem aż ktoś się wypowie i cisza... Może ubu - on na bank więcej wniosków ma. Nie miałem takiej sytuacji, ale według mnie:
Art. 10 ust. 4 pkt 1
"Składając wniosek o przyznanie Karty, przedstawia się w szczególności:
1) w przypadku rodzica - oświadczenia, że rodzic miał lub ma na utrzymaniu łącznie co najmniej troje dzieci oraz że nie jest lub nie był pozbawiony władzy rodzicielskiej ani ograniczony we władzy rodzicielskiej przez umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej w stosunku do co najmniej trojga dzieci;"
Skoro na wniosku zaznaczył rolę w rodzinie jako "rodzic" to powinien złożyć oświadczenie dotyczące władzy rodzicielskiej w stosunku do co najmniej trojga dzieci - racja. Więc też bym wzywał do uzupełnienia braków. Gdyby sytuacja była "normalna" to bym zadzwonił, ale taka nie jest. Generalnie gdyby ona miała dwójkę z innym Panem i on dwójkę z inną Panią i oboje by byli zaznaczeni jako małżonek to też by im karta przysługiwała, na stronie MRPIPS też jest to w FAQ napisane. Tylko ona zaznaczyła poprawnie "rodzic", ale nie wpisała co najmniej 3 dzieci. Tak czy inaczej karta będzie im się należała, chodzi tylko o to, że źle wypełniła oświadczenie i powinna to poprawić/złożyć nowe.
Miałem sytuację z rodziną zastępcza - nie dostarczyli mi odpowiednich dokumentów i nie przyszli ich uzupełnić, w związku z tym pozostawiłem wniosek bez rozpatrzenia. Tylko w moim przypadku miałem kontakt z tą Panią, mówiła, że doniesie i nic przez 2 tyg nie przyniosła. Zadzwoniłem i poinformowałem, że wyśle jej oficjalnie pismo, bo muszę tak zrobić.
Więc najpierw:
1. wezwanie do usunięcia braków formalnych + klauzula RODO
2. zawiadomienie o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia (jak nie dostarczy dokumentu)
- Mogę podesłać wzór wezwania i zawiadomienia jakiego użyłem.
3. Jak uzupełni braki to tak jak napisałeś przyznanie karty dla matki (rodzic) i małżonka (zweryfikuj czy są małżeństwem) a dla dzieci niestety odmowa, ponieważ ludzie nie rozumieją podstawowych rzeczy jakich się do nich mówi, ale
niestety mają do tego prawo i mogą ci złożyć wniosek.
Powinieneś pokazać zapis z ustawy oraz zapis na wniosku, to czasami pomaga, chociaż ostatnio mi nie pomogło. Mi też się zdarzają "problemowi" petenci - tacy mocniej problemowi są kilka razy w roku.
iks_ps pisze:Tylko co jeśli się nie pojawi i nie poprawi tego?
Wtedy wniosek pozostawiasz bez rozpatrzenia, ponieważ na wezwaniu napiszesz, że pozostawisz wniosek bez rozpatrzenia w przypadku nieuzupełnienia braków.