moim zdaniem nie - musi być co najmniej 3 dzieci spełniających warunki ustawy, ale wiem, że większość osób robi inaczej. W kilku tematach poruszałem dlaczego uważam, że nie. Rozważałem też art. który mówi, że to dziecko nie traci prawa do posiadania karty - to na podstawie tego art. przyznają tzw. "przedłużenie", ale konsultowałem to z radcą prawnym i poinformował mnie, że to dotyczy już wydanej karty, a w chwili składania wniosku MUSI być trójka dzieci spełniających warunki ustawy i tyle. Drugim argumentem jest to, że sytuacja rodzin jest identyczna, gdzie w jednej "przyznaje" kartę, a drugiej nie.
Tzn. osobom, którzy 1 raz składają o kartę i mają dziecko w wieku 20 lat uczące się, a resztę dzieci dorosłych to nie przyznam karty dzieciom. A w identycznej sytuacji ale tzw. "przedłużenie" to już miałbym przyznać?
Nikogo nie będę przekonywał do swoich racji, każdy wie co powinien zrobić

MRPIPS nie wypowiedziało się nigdzie w tej kwestii, ale nawet jakby to by napisali swoje zdanie i dodali to co zawsze czyli
- Kod: Zaznacz cały
Podkreślić jednakże należy, że ocena czy w indywidualnej sprawie osoba wskazana na wniosku spełnia warunki wynikające z ustawy o Karcie Dużej Rodziny należy do wójta, burmistrza lub prezydenta miasta właściwego ze względu na miejsce zamieszkania członka rodziny wielodzietnej. Natomiast Minister Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej nie jest uprawniony do dokonywania wiążącej wykładni ustaw, ani do zajmowania stanowiska
w indywidualnych sprawach.
Dobrze by było gdyby ta kwestia była jasno w ustawie uregulowana, tak by nikt nie miał najmniejszych wątpliwości.
Więcej i więcej ->
https://forum.ops.pl/viewtopic.php?f=57&t=207275674