Bylo WNOSZĘ a teraz NIE WNOSZĘ - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 3    [ Posty: 29 ]

Napisano: 27 wrz 2017, 21:04

W okresie 2016/2017 wniosek byl na wszystkie dzieci rowniez na pierwsze, teraz rodzina sklada tylko na drugie i kolejne dzieci, czy weryfikujecie w takich przypadkach ZUSy zeby sprawdzac czy dochody pozglaszali? Bo akurat w tym przypadku byla kombinacja, ojciec byl za granica.
pagap
Stażysta
Od: 02 maja 2016, 20:23
Zajmuję się:

Napisano: 27 wrz 2017, 21:12

tak ja bym zewryfikowała poprzednia okres i jeżeli była zagranica wystąpić do Marszałka o koordynację.
monia_s
Stażysta
Od: 08 kwie 2016, 7:33
Zajmuję się:

Napisano: 28 wrz 2017, 8:15

Rozumiem, że kusi wykrycie matactwa, ale czy jest na to jakaś podstawa, żeby weryfikować poprzedni okres? Wnioskodawca chyba ma prawo składać wniosek jak chce, choćby mu się zażyczyło tylko na trzecie dziecko złożyć, bo ma za dużo kasy? Czy w takim razie sprawdzacie też te osoby, które pobierały 2016/2017, a teraz w ogóle nie złożyły wniosku?
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 28 wrz 2017, 8:57

Za mało masz roboty? Rozpatrujesz na 2 i do szafy ;]
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 28 wrz 2017, 9:52

LuuLane pisze:Rozumiem, że kusi wykrycie matactwa, ale czy jest na to jakaś podstawa, żeby weryfikować poprzedni okres? Wnioskodawca chyba ma prawo składać wniosek jak chce, choćby mu się zażyczyło tylko na trzecie dziecko złożyć, bo ma za dużo kasy? Czy w takim razie sprawdzacie też te osoby, które pobierały 2016/2017, a teraz w ogóle nie złożyły wniosku?
Skoro jest podejrzenie, że świadczenia się nie należały to ja weryfikuje. Każdy jeden wniosek, który był w tamtym okresie od pierwszego, a w tym okresie jest od drugiego, sprawdzam rodziców w ZUS rok 2016 i 2017 i wiem czy zmieniło się coś w zatrudnieniu, niestety nie rzadko skutkuje to NP.
Paula
Awatar użytkownika
Referent
Od: 05 sty 2006, 13:07
Zajmuję się:

Napisano: 28 wrz 2017, 10:48

Paula pisze:
LuuLane pisze:Rozumiem, że kusi wykrycie matactwa, ale czy jest na to jakaś podstawa, żeby weryfikować poprzedni okres? Wnioskodawca chyba ma prawo składać wniosek jak chce, choćby mu się zażyczyło tylko na trzecie dziecko złożyć, bo ma za dużo kasy? Czy w takim razie sprawdzacie też te osoby, które pobierały 2016/2017, a teraz w ogóle nie złożyły wniosku?
Skoro jest podejrzenie, że świadczenia się nie należały to ja weryfikuje. Każdy jeden wniosek, który był w tamtym okresie od pierwszego, a w tym okresie jest od drugiego, sprawdzam rodziców w ZUS rok 2016 i 2017 i wiem czy zmieniło się coś w zatrudnieniu, niestety nie rzadko skutkuje to NP.
Na jaką podstawę prawną się powołujesz? Bo według mnie to przekroczenie uprawnień. I odpowiedz na wcześniejsze pytanie - sprawdzasz też osoby, które w ogóle nie złożyły Ci wniosku, a wcześniej pobierały świadczenie? Idąc Twoi tokiem rozumowania powinnaś, a to już ewidentne nadużycie.
LuuLane
Starszy referent

Napisano: 28 wrz 2017, 10:51

Korowiow pisze:Za mało masz roboty? Rozpatrujesz na 2 i do szafy ;]
jestem tego samego zdania ;)
nowa11
Starszy referent
Od: 10 mar 2017, 13:11
Zajmuję się: ŚW/ŚR/DM/DE

Napisano: 28 wrz 2017, 11:25

Jakie nadużycie? :) i jaka podstawa prawna? Wpisując w empatię zapytanie podajesz podstawę prawną? Myślę, że te NP które mam są jednak plusem a nie minusem. Dostawali mimo, że im się nie należało.

Skoro tak wszystkim trzeba wierzyć to możemy nie brać żadnych dokumentów bo rozporządzenie jasno mówi, że mogą być tylko oświadczenia, biorąc dokumenty nie ma nadużycia, ale sprawdzając w Empatii jest? Jak mamy być konsekwentni to we wszystkim. Czyli jak zaznaczył nie było uzysku i utraty to nie weryfikujesz w ZUS 2017? Bo ja weryfikuje i uwierz mi że często się zdarza że nie pamiętają zarówno starych prac jak i nowych :)
Paula
Awatar użytkownika
Referent
Od: 05 sty 2006, 13:07
Zajmuję się:

Napisano: 28 wrz 2017, 11:34

Nie zajmuję się ŚR ani ŚW, więc nic w Empatię nie wprowadzam.
Jak już zweryfikujesz takie osoby to chyba zanim wydasz decyzję o NP to wzywasz do jakichś wyjaśnień? I jak to argumentujesz? Jak tłumaczysz, że ot tak zbadałaś sobie dochody do wniosku bez dochodów? I nadal nie napisałaś co w przypadku, o który pytałam poprzednio. Będę się upierała, że jest to nadużycie, przede wszystkim w zakresie przetwarzania danych osobowych.
LuuLane
Starszy referent

Napisano: 28 wrz 2017, 11:58

Paula pisze:Jakie nadużycie? :) i jaka podstawa prawna? Wpisując w empatię zapytanie podajesz podstawę prawną? Myślę, że te NP które mam są jednak plusem a nie minusem. Dostawali mimo, że im się nie należało.

Skoro tak wszystkim trzeba wierzyć to możemy nie brać żadnych dokumentów bo rozporządzenie jasno mówi, że mogą być tylko oświadczenia, biorąc dokumenty nie ma nadużycia, ale sprawdzając w Empatii jest? Jak mamy być konsekwentni to we wszystkim. Czyli jak zaznaczył nie było uzysku i utraty to nie weryfikujesz w ZUS 2017? Bo ja weryfikuje i uwierz mi że często się zdarza że nie pamiętają zarówno starych prac jak i nowych :)
Weryfikacja wniosku do dnia dzisiejszego gdy składają na 1-sze to oki, ale jak mam wniosek na 2-gie to pesel, cbb, przyznanie i heyah banana :mrgreen: Gdybym miał sprawdzać każdego co miał na pierwsze a teraz tylko na drugie wnioskuje to bym szajby dostał ;)
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Strona 1 z 3    [ Posty: 29 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x