Bylo WNOSZĘ a teraz NIE WNOSZĘ - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 3    [ Posty: 29 ]

Napisano: 28 wrz 2017, 12:58

art 23 ust 1a „Organ właściwy w przypadku wątpliwości dotyczących spełniania warunków do otrzymywania przyznanego świadczenia wychowawczego, w szczególności warunku zamieszkiwania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, o którym mowa w art. 1 ust. 3, może wezwać osobę otrzymującą świadczenie wychowawcze do osobistego udzielenia, w wyznaczonym terminie, wyjaśnień oraz informacji co do okoliczności mających wpływ na prawo do świadczenia wychowawczego.”
Paula
Awatar użytkownika
Referent
Od: 05 sty 2006, 13:07
Zajmuję się:

Napisano: 28 wrz 2017, 13:05

Nie będę dalej ciągnąć dyskusji, ale powiem tylko, że gdyby mnie ktoś sprawdził w ten sposób jaki Paula próbuje przeforsować, to sprawa skończyłaby się w sądzie.
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 28 wrz 2017, 13:45

jest podstawa prawna to w jakim sądzie?
Paula
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 28 wrz 2017, 13:52

Z takim zapałem to nic tylko doradzić, że w IPN płacą dużo lepiej jak w rodzinnych/500+ ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 28 wrz 2017, 18:23

W szoku jestem jak czytam co piszecie, ja też weryfikuję wstecz jak ktoś składa wniosek i widzę że czegoś nie zgłosił, jak również wtedy kiedy wcześniej pobierał na pierwsze a teraz składa tylko na kolejne. Nie bawię się w detektywa, ale dlaczego ci świadczeniobiorcy, którzy uczciwie zgłaszają swoje dochody uzyskane mają być frajerami, którym uchyliłam bo przekroczyło... Nie chcę też uczyć ludzi nieuczciwości, tego mamy w naszym pięknym kraju aż w nadmiarze.
amm
Referent
Od: 13 mar 2017, 20:26
Zajmuję się: PS SR

Napisano: 29 wrz 2017, 8:42

LuuLane pisze:Nie będę dalej ciągnąć dyskusji, ale powiem tylko, że gdyby mnie ktoś sprawdził w ten sposób jaki Paula próbuje przeforsować, to sprawa skończyłaby się w sądzie.
Czuje tu naszego klienta, który nie poinformował o uzysku i szuka sposobu co zrobić by się nie wydało :)
Paula
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 29 wrz 2017, 9:40

Paula - to faktycznie podchodzi pod przekroczenie uprawnień, choć prawdą a bogiem nie wiem czy ktoś kiedykolwiek spróbuje wyciągać wobec ciebie konsekwencje za tą nadgorliwość. W przypadku uzasadnionych wątpliwości można weryfikować, ale jak trafisz na kogoś walecznego i obeznanego z forami w necie to będzie batalia. Jak nie zweryfikujesz to nie ryzykujesz niczym - odpowiedzialność za niezgłoszenie zawsze obciąża stronę, jak wyjdzie przypadkiem NP możesz zrobić nawet do 10 lat od wystąpienia zdarzenia. Ale... jeśli jesteś podejrzliwa i robisz weryfikację i ona nic nie wykaże to to już jest jakaś podstawa do zarzutów.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 29 wrz 2017, 9:44

Paula pisze:Skoro tak wszystkim trzeba wierzyć to możemy nie brać żadnych dokumentów bo rozporządzenie jasno mówi, że mogą być tylko oświadczenia
Dokładnie tak i dokładnie taki jest cel oświadczeń jako takich. Ty jako przedstawiciel państwa masz z założenia ufać obywatelowi, a przez to wzbudzać zaufanie obywatela do organów państwa. Domniemanie niewinności to jest zasada obowiązująca również nas. Dopiero kiedy masz uzasadnione podejrzenia, niezbite dowody działasz z całą mocą i w przypadku nadużyć z należytą surowością. Odpowiedzialność za niezgłoszenie leży na stronie.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 29 wrz 2017, 9:48

Paula pisze:
LuuLane pisze:Nie będę dalej ciągnąć dyskusji, ale powiem tylko, że gdyby mnie ktoś sprawdził w ten sposób jaki Paula próbuje przeforsować, to sprawa skończyłaby się w sądzie.
Czuje tu naszego klienta, który nie poinformował o uzysku i szuka sposobu co zrobić by się nie wydało :)
Nie wysuwaj oskarżeń, na które nie masz poparcia. Widzę, że mocno weszło Ci w nawyk doszukiwanie się wszędzie kombinatorstwa.
Jestem pracownikiem socjalnym, więc może w mojej naturze bardziej leży pomaganie niż kontrola i nadzór. Jednak siedzę w pokoju z dziewczynami od ŚR i ŚW i wszystkie jesteśmy tego zdania, które wyrażałam w poprzednich postach, łącznie z kierownikiem.
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 29 wrz 2017, 10:38

Iks pisze:
Paula pisze:Skoro tak wszystkim trzeba wierzyć to możemy nie brać żadnych dokumentów bo rozporządzenie jasno mówi, że mogą być tylko oświadczenia
Dokładnie tak i dokładnie taki jest cel oświadczeń jako takich. Ty jako przedstawiciel państwa masz z założenia ufać obywatelowi, a przez to wzbudzać zaufanie obywatela do organów państwa. Domniemanie niewinności to jest zasada obowiązująca również nas. Dopiero kiedy masz uzasadnione podejrzenia, niezbite dowody działasz z całą mocą i w przypadku nadużyć z należytą surowością. Odpowiedzialność za niezgłoszenie leży na stronie.
Rozumiem, że u Ciebie uzyski i utraty wszelakie są na podstawie oświadczenia wnioskodawców - zgadza się?
Paula
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Strona 2 z 3    [ Posty: 29 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x