Bylo WNOSZĘ a teraz NIE WNOSZĘ - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 3 z 3    [ Posty: 29 ]

Napisano: 29 wrz 2017, 10:44

LuuLane pisze:
Paula pisze:
LuuLane pisze:Nie będę dalej ciągnąć dyskusji, ale powiem tylko, że gdyby mnie ktoś sprawdził w ten sposób jaki Paula próbuje przeforsować, to sprawa skończyłaby się w sądzie.
Czuje tu naszego klienta, który nie poinformował o uzysku i szuka sposobu co zrobić by się nie wydało :)
Nie wysuwaj oskarżeń, na które nie masz poparcia. Widzę, że mocno weszło Ci w nawyk doszukiwanie się wszędzie kombinatorstwa.
Jestem pracownikiem socjalnym, więc może w mojej naturze bardziej leży pomaganie niż kontrola i nadzór. Jednak siedzę w pokoju z dziewczynami od ŚR i ŚW i wszystkie jesteśmy tego zdania, które wyrażałam w poprzednich postach, łącznie z kierownikiem.
Gdzie jest ten ośrodek? Chętnie bym skorzystała z pomocy pracownika socjalnego który nie kontroluje i nie ma nadzoru nad swoimi rodzinami? Tak się zastanawiam Wy też macie kryteria dochodowe, więc chyba tak samo jak my kontrolujecie swoich podopiecznych, mało tego Wy idziecie dalej, wchodzicie im do domu by sprawdzić ich faktyczną sytuacje, robicie wywiady z ich rodzinami, bierzecie pod uwagę nawet dochody z robót na czarno, w moim mniemaniu to jednak pracownicy socjalni bardziej sprawdzają rodziny.
Paula
Awatar użytkownika
Referent
Od: 05 sty 2006, 13:07
Zajmuję się:

Napisano: 29 wrz 2017, 10:53

Trzeba dostrzec subtelną różnicę pomiędzy kontrolą w ramach swoich obowiązków, a nadużyciem uprawnień. Z mojej strony uważam dyskusję za zakończoną, pozdrawiam.
LuuLane
Starszy referent
Od: 15 maja 2017, 7:44
Zajmuję się: PS/KDR/LZI
hobbystycznie wszystko inne, bo lubię się mądrzyć :)

Napisano: 29 wrz 2017, 11:51

Paula pisze:Rozumiem, że u Ciebie uzyski i utraty wszelakie są na podstawie oświadczenia wnioskodawców - zgadza się?
A u Ciebie nie? Sprawdzasz wszystkich codziennie w PUE?
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 29 wrz 2017, 11:54

Nie ładnie odpowiadać pytaniem na pytanie :) Nie sprawdzam wszystkich codziennie w PUE.
Czy robisz utraty i uzyski tylko na podstawie oświadczeń wnioskodawców? Nie bierzesz ani PIT11, ani świadectw pracy, ani zaświadczeń o dochodzie uzyskanym z drugiego miesiąca?
Paula
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 29 wrz 2017, 13:10

Oczywiście, że biorę, ale wynika to z oświadczenia strony. Mamy dodatkowy druczek, takie oświadczenie które wnioskodawca wypełnia przy składaniu wniosku i w nim opisuje bieżącą sytuację + uzyski/utraty od roku bazowego. Ale nawet bez tego wynika to z zaznaczonych krateczek we wnioskach, grunt to odpowiednio pokierować rozmową przy przyjmowaniu i o wszystko wypytać. Dopiero na podstawie tego - odpowiednio - przeprowadzamy weryfikację w empatii. Dokumentów wymagamy tylko wtedy jeśli bez nich nie możemy procedować sprawy.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 29 wrz 2017, 14:50

https://finanse.wp.pl/urzednicy-zabiera ... 297444481a
Proszę bardzo, interpretacja czy sprawdzać czy nie od razu na początku.
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Napisano: 29 wrz 2017, 15:05

hahaha, tylko że urzędnicy uważają że nie mogą sprawdzać :) mało tego uważają że Ci co sprawdzają wychodzą poza swoje kompetencje i poza prawo :)

to jest tylko artykuł, żadna wykładnia dla nas ale jak bardzo zbieżna z tym co myślę :)
Paula
Awatar użytkownika
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 29 wrz 2017, 17:44

Prośbę mam, kochani podajcie swoje namiary, do ośrodków w których nie weryfikujecie. Chciałam złożyć u was wniosek :lol:
amm
Referent
Od: 13 mar 2017, 20:26
Zajmuję się: PS SR

Napisano: 02 paź 2017, 8:13

Podstawowej weryfikacji pobierania w innych jednostkach nie przejdziesz.
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Strona 3 z 3    [ Posty: 29 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x