cała prawda o rodzinach zastępczych - Stare tematy

Strona 1 z 3    [ Posty: 28 ]

Napisano: 06 maja 2011, 10:05

W moim mieście jest około 350 rodzin zastępczych. Niestety z przykrością muszę stwierdzić, że ponad połowa z tych rodzin nie powinna w ogóle istnieć, ponieważ są to rodziny na siłę ustanawiane przez sąd dla korzyści finansowych. Rodziny zastępcze (głównie dziadkowie i babcie) nagminnie kłamią, żeby brać pieniądze na dzieci. Ostatnio miała miejsce taka sytuacja: babcia została ustanowiona rodziną zastępczą dla dzieci bo według relacji tej babci matka wyruszyła gdzieś w Polskę, nie interesowała się nimi i nie było z nią żadnego kontaktu. Po dwóch latach okazało się, że matka nigdzie nie wyjechała, mieszkała cały czas z rodziną zastępczą i opiekowała się dziećmi. Jak przychodził pracownik socjalny na wywiad to chowała się w toalecie lub wychodziła z domu. A rodzina zastępcza kłamała, że nie wie gdzie jest matka dzieci. Było o co walczyć, bo rodzina zastępcza brała na dzieci co miesiąc prawie dwa tysiące. Po co matka miała iść do pracy skoro siedziała sobie spokojnie w domu a naiwne państwo płaciło na utrzymanie jej dzieci. Gdzie zarobiłaby dwa tysiące? To tylko jeden przykład a takich rodzin mamy bardzo dużo. Tylko niestety nie zawsze da się im udowodnić że kłamią. Straciłam wiarę w ludzi całkowiecie. Czy u Was też tak jest?
~monika

Napisano: 06 maja 2011, 11:25

standard.....
~pcpr

Napisano: 06 maja 2011, 11:31

przykro to stwierdzić ale ja mam podobne odczucia; oczywiście nie należy generalizować ale...no właśnie jak zajmuję się 60 rodzinami zastępczymi i rzeczywiście w więkoszości są to ,,chore twory\" na przykład sierot zupełnych jest 12 i mogłabym na palcach jednej ręki policzyć tylko te przypadki gdzie pobyt dzieci jest istotnie uzasadniony, a reszta to masa sytuacji gdzie rodzic mieszka z rodziną i jest utrzymywany przez nią, albo mogłby sprawować pieczę, full siedzi sobie za granicą i zarabia. I co z tego że piszę do sądu jak jest naprawdę ? zero odzewu !
~PCPR dolny śląsk

Napisano: 06 maja 2011, 11:54

a najlepsze jest to, że płaczą, że nie widzieli matki od dwóch lat, ja z ciekawości zaglądam na \"naszą klasę\" a tam zdjęcia z ostatnich wakacji przykładnych rodzinek
~lola

Napisano: 06 maja 2011, 12:16

Nie rozumiem dlaczego Sądy w ogóle nie weryfikują tych \"rewelacji\" opowiadanych na sprawach przez rodziny. Moim zdaniem jak coś takiego wyjdzie na jaw, sąd natychmiast powinien rozwiązać rodzinę zastępczą i jeszcze nałożyć wysoką karę pieniężną za kłamanie. Może wtedy odechciałoby się ludziom tak naciągać państwo na kasę. Jeszcze jedno nieporozumienie to rodziny zastępcze funkcjonujące tylko z tego powodu, że rodzice biologiczni wyjechali do pracy za granicę. W tych przypadkach powinna być tylko opieka prawna a jest tak, że rodzice zarabiają niezłą kasę za granicą a państwo utrzymuje im dzieci. To jest jakaś paranoja. To ja też chcę na moje dzieci dodatek do pensji od państwa w wysokości - bagatela - 1000 zł.
~monika

Napisano: 06 maja 2011, 12:25

Dokładnie, to byłoby jakieś rozwiązanie: wysokie kary pieniężne za kłamstwa i wyłudzanie państwowych pieniędzy!Rodziny zastępcze zwykle mają swój dochód, więc byłoby z czego ściągać.
~gosia

Napisano: 07 maja 2011, 12:15

a jabym prosiła aby zaznaczyć ze chodzi o rodziny spokrewnione.

bo niespokrewnione to pewni jest odsetek, którzy \"dla kasy\" ale większość chyba po jakimś czasie jednak otwiera oczyska ze to nie tędy droga...

ps.
u nas też tak to wygląda i dlatego sąd zaczynastawiać jednak na niespokrewnione.
~mamaJola

Napisano: 08 maja 2011, 19:28

rodziny SPOKREWNIONE ustawę trzeba czytać na spokrewnione nie będzie 1000 zł lecz 660 zł jak zwykle niedoinformowanie i chamstwo !
~omeg

Napisano: 09 maja 2011, 9:48

Na spokrewnione też będzie prawie 1000 zł (988,20 zł) jeśli dziecko jest do 7 roku życia lub powyżej 7 roku życia ale z orzeczeniem o niepełnosprawności. Omeg, czytaj ustawę.
~gosia

Napisano: 09 maja 2011, 10:05

moi drodzy pracownicy socjalni, z całym szacunkiem, ale jeżeli macie podejrzenie że rodzic opiekuje się dzieckiem, a nie wyjechał nie wiadomo gdzie, dlaczego nie rozpytacie o to w najbliższym środowisku, przecież takiej sytuacji nie da się schować pod dywan
~ren

Strona 1 z 3    [ Posty: 28 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x