Usamodzielnienie wychowanków opuszczających placówki - Stare tematy

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 10 maja 2011, 12:41

Witam wszystkich. Na pewno każdy Pracownik Socjalny zajmujący się usamodzielnieniami otrzymyje dokumentacje wychowanków przebywających w placówkach (indywidualny program usamodzielnienia itd.). Jak prowadzicie te sprawy w sytuacjach kiedy wychowankowie nigdy się nie zgłosili? Wysyłacie wezwania do stawiennictwa czy raczej czekacie na kontakt wychowanka i w przypadku braku jego zainteresowania archiwizujecie dokumenty po jakimś czasie?Obecnie mam kilka takich spraw i zastanawiam się co zrobić bo trudno kogoś na siłę usamodzielniać skoro nawet się nie stawił????
~Prac. Soc.

Napisano: 18 maja 2011, 15:15

Mi się wydaje, że obowiązkiem usamodzielnienia wychowanka placwóki jest po stronie pracownika socjalnego w placówce opiekuńczo-wychowawczej
~Pol

Napisano: 19 maja 2011, 12:21

A od czego jest opiekun usamodzielnienia? to przecież on ma wspierać wychowanka. A najczęściej tym opiekunem jest pracownik placówki...
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 19 maja 2011, 15:46

tak naprawdę wymagana jest w tej kwesti współpraca pracowników socjalnych, ale co zrobić z tą stertą dokumentów w przypadku kiedy wychowanek opuścił już placówkę i do PCPR czy MOPR nigdy się nie zgłosił? Bo dokumentacja zwykle jest przesyłana w terminach określonych przez rozporządzenie? Szukacie tych wychowanków czy raczej czekacie na ich zainteresowanie? Ja odczekuje kilka lat i poprostu archiwizuje dokumenty stwierdzając niepodjęcie procesu usam. i nie biegam za nimi.
~Prac. Socjalny

Napisano: 20 maja 2011, 10:41

Ja podobnie jak Prac. Socjalny
~grazka

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x