całkowicie ubezwłasnowolniony i opiekun prawny - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 30 lis 2012, 11:36

witam
Mam do umieszczenia w DPS osobę całkowicie ubezwłasnowolnioną z opiekunem prawnym nie miałam jeszcze takiego przypadku Proszę o pomoc w zakresie dokumentów niezbędnych do umieszczenia, z kim wywiad? czy musi być zgoda sądu zezwalająca opiekunowi na umieszczenie w DPS? Z góry dziękuję za wszelką pomoc?
~nova

Napisano: 30 lis 2012, 12:55

z tego co się orientuję to opiekun prawny musi wystąpić do sądu rodzinnego o pozwolenie na staranie się o dps dla całkowicie ubezwłasnowolnionego.
Wywiad przeprowadzasz z opiekunem, on podpisuje dokumenty.
~koch

Napisano: 30 lis 2012, 13:11

Dzięki wielkie a czy znasz może jakąś podstawę prawną że opiekun prawny musi występować do sądu o pozwolenie na umieszczenie w DPS?
Ja coś znalazłam w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym ale nie jestem pewna czy to dobre.
~nova

Napisano: 30 lis 2012, 13:50

Art. 156 kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. \"Opiekun powinien uzyskiwać zezwolenie sądu opiekuńczego we wszelkich ważniejszych sprawach, które dotyczą osoby lub majątku małoletniego\" dotyczy to też ubezwłasnowolnionych*

*Art. 175. Do opieki nad ubezwłasnowolnionym całkowicie stosuje się odpowiednio przepisy o opiece nad małoletnim z zachowaniem przepisów poniższych.
~koch

Napisano: 30 lis 2012, 15:12

Dzięki wielkie
A z dokumentów powinnam mieć
wniosek o umieszczenie
postanowienie o ubezwłasnowolnieniu
postanowienie o ustanowieniu opiekuna prawnego
postanowienie o zgodzie sądu na umieszczenie w DPS
wywiad z opiekunem prawnym
zaświadczenie lekarskie
czy coś jeszcze????

~nova

Napisano: 30 lis 2012, 15:29

zaświadczenie o stopniu sprawności osoby ubiegajacej się o skierowanie do DPS
zgoda na ponoszenie odpłatności (70% z dochodu)
~maja 2

Napisano: 02 gru 2012, 21:28

zaświadczenie o stanie zdrowia z którego wynika do jakiego typu dpsu, dla niepełnosprawnych intelektualnie - psycholog i psychiatra.
~mańka

Napisano: 17 gru 2012, 12:15

opiekun prawny pyta również sąd o zgodę na rezygnację z dps?
~gość112

Napisano: 28 gru 2012, 16:58

Oczywiście że musi uzyskać zgodę sądu na rezygnacje z dps.
~mikka

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x