mam klienta który powrócił po 16 latach z zagranicy. obecnie ma ustalony znaczny stopień niepełnosprawności.otrzymał zasiłek pielęgnacyjny.Rodzina nie chce się nim opiekować./zona emerytka i niepracujący syn/. On nie wyraża zgody na umieszczenie w DPS.Warunki mieszkaniowe fatalne. Myślę o wystąpienie do sądu z wnioskiem o wydanie postanowienia umieszczenie bez zgody.i tu mam problem jak z odpłatnościa ;małzonkowie posiadają współne gospodarstwo rolne.czy mozna przed umieszczeniem w dps przyznać zasiłek stały ?a gospodarstwo przypisać zonie która i tak nie podpisze umowy?sprawa wówczas do sądu o pokrycie różnicy kosztów utrzymania w DPS
Już wyraził zgodę .małżonkowie są współwłaścicielami gospodarstwa rolnego.mąz posiada tylko zasiłek pielęgnacyjny żona emeryturę .wspólnie mieszka pełnoletni syn niepracujący syn .prosze o pomoc .wywiad robię na osobe ubiegającą sie o DPS . do składu wpisuję wszystkie osoby zamieszkałe. jak mam naliczyć odpłatność .jak odnięść sie do gospodarstwa rolnego?komu dopisać dochód z tego gospodarstwa?