centralne źródło ciepła - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 15 sty 2016, 13:16

Proszę o wyjaśnienie:
Budynek posiada kilka wynajmowanych lokali mieszkaniowych, które mają w piwnicy wspólną kotłownię.(czy dany lokal korzysta z zewnętrznych źródeł energii?)
Wtedy nie naliczamy ryczałtu, lecz do wydatków dodajemy koszty za ogrzewanie gazowe, lub węglowe (koszty miesięczne).
Guslina
Praktykant
Od: 15 sty 2016, 11:17
Zajmuję się:

Napisano: 15 sty 2016, 15:16

a masz w opłatach pozycję CO ?
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 15 sty 2016, 17:25

Ja mam również pytanie:
Budynek posiada kilka wynajmowanych lokali, ale w każdym z tych lokali jest piecyk /gazowy lub węglowy/, który ogrzewa pomieszczenia i podgrzewa wodę. (czy dany lokal korzysta z zewnętrznych źródeł energii? )
Krystyna_

Napisano: 15 sty 2016, 22:01

Ja zapytam jak małe ww: czy masz w opłatach pozycję CO? Czyli czy wnioskodawca od kogoś kupuje tę energię (nie mylić z opałem) i mu płaci?
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 17 sty 2016, 12:20

W pozycji opłaty : czynsz najmu, woda zimna, śmieci i gaz /wszystkie opłaty na konto bankowe właściciela budynku/.
Krysyna_

Napisano: 17 sty 2016, 15:06

Dopiero zaczynam wiec prosze o pomoc
"Jeżeli lokal mieszkalny nie jest wyposażony: w instalację doprowadzającą energię cieplną do celów ogrzewania, /instalację ciepłej wody lub gazu przewodowego/ z zewnętrznego źródła znajdującego się poza lokalem mieszkalnym, osobie uprawnionej do dodatku mieszkaniowego przyznaje się ryczałt na zakup opału stanowiący część dodatku mieszkaniowego".
Co to jest to zewnętrzne źródło; prosze o przykłady :
I. piecyk gazowy zainstalowany w lokalu +podgrzewa wode- co wtedy brac: fakt. za gaz? czy ryczałty. Wtedy uznaje, ze to zewnetrzne źródło doprowadzające energię cieplną do celów ogrzewania, to na wniosku co jest, cw jest, gaz jest?
II. piecyk gazowy zainstalowany w lokalu + podgrzewa wode+ podłączona kuchenka gazowa - co wtedy brać: fakt. za gaz? czy ryczałty?
III. piecyk gazowy zainstalowany poza lokalem /korytarz, kotłownia /, ogrzewa tylko ten jeden lokal w budynku + podgrzewa wode - co wtedy brać ? czy ryczałty
IV. piecyk gazowy zainstalowany poza lokalem /korytarz, kotłownia /, ogrzewa wszystkie lokale w budynku - co wtedy brać ? czy ryczałt
V. junkers w lokalu - rozumiem ze to brak instalacji ciepłej wody, ryczałt?
VI. bojler w lokalu - j.w.
VII. przepływowy ogrzewacz wody - j.w.
Nowa_1

Napisano: 17 sty 2016, 22:11

Kochani, przeczytajcie jeszcze raz mój poprzedni post i zastanówcie się czy wnioskodawca kupuje gotową energię (ciepło), czy tylko opał do jej wytworzenia. Wszystkie przytoczone przykłady wskazują na to drugie. Nie widzę szans na rachunek za ciepło (czyż Wy widzicie???). W efekcie nie ma co zaliczyć, jedynie odpowiedni ryczałt.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 26 lut 2016, 9:37

U mnie w umowie jest oplata za ogrzewanie czy liczyć c.w że jest???? bo C.O. liczę ???
Jola123

Napisano: 27 lut 2016, 21:03

Dobre sobie :lol: Czyż my tu jasnowidze? Tę wiedzę mają na miejscu zarządca i wnioskodawca, odpowiednio zaznaczają we wniosku (poz. 8), zaś urzędnik odczytuje.
PCW
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x