przepisanie mieszkania na syna -umowa darowizny - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 15 sty 2016, 11:08

Witam!
Wnioskodawca prowadząca gospod. jednoosobowe ma przyznany dodatek mieszkaniowy do 30 kwietnia,
w miesiącu grudniu 22 przepisuje notarialnie w formie umowy darowizny mieszkanie na syna, syn w styczniu (12.I.) wszystkie umowy przepisuje na siebie. Sama zainteresowana w akcie notarialnym zastrzega na swoją rzecz nieodpłatną, osobista, dożywotnią służebność mieszkania.
Moje pytanie dotyczy - czy wygaszam decyzję przyznająca dodatek mieszkaniowy i żądam zwrotu wypłaconego dodatku za m-c styczeń, czy też wygaszam decyzję z dniem 31 stycznia i osoba nie zwraca wypłaconego dodatku za m-z styczeń?
Gosian

Napisano: 15 sty 2016, 21:25

To jak zawsze zależy od tego, kto jest obowiązany ponosić koszty: wnioskodawca czy kto inny. Innymi słowami: czy wnioskodawca faktycznie płaci czy wykorzystuje syna. To trzeba wyjaśnić. Ja przez nieodpłatną służebność rozumiem sytuację, że wnioskodawca nie płaci wynagrodzenia za łaskę służebności, co nie oznacza, że otrzymanej w ten sposób rzeczy nie musi we własnym zakresie utrzymywać (tj. płacić za swoją wodę, swoje śmieci itd.). Jeśli więc nadal ktoś ponosi koszty, to po pierwsze nie można uważać dodatku za nieprzydatny czyli za bezprzedmiotowy, a skoro nie jest bezprzedmiotowy, to nie można stwierdzić wygaśnięcia. :!:

Tak ja myślę. Uprzedzę, że zaraz może zwalić się zgraja oponentów, którzy nie myślą szerzej niż o „wygaszeniu” dodatku pod byle pretekstem. :lol:
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x